Шрі Магараджа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шрі Магараджа
Конфесія індуїзм
Батько Шрі Рана Вікрама
Діти Іскандар Шах (султан Малакки)

Шрі Магараджа (д/н — 1389) — 4-й раджа Сінгапуру в 13751389 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Відповідно до малайських джерел був сином раджи Шрі Рана Вікрами, отримавши при народженні ім'я Дамія Раджа. Згідно китайських джерел звався Санг Анджі (Сангесінг) і буввасалом держави Аюттхаї. Також в праці «Нагаракертагама» є відомості про плюндруванняСінгапуру військами Маджапагіту. Втім останнє сучасні дослідники вважають малоймовірним. Разом з тим такі повідомлення про час панування Шрі Магараджи свідчать про запеклі війни з сусідами. Також припускають, що Сінгапур в цей час міг бути об'єктом військового протистояння Маджапагіту й Аюттхаї. Тому ймовірно він міг прийняти номінальну зверхність Аюттхаї.

Обставини смерті також дискусійні. За китайськими джерелами був повалений Парамешварою з Палембангу (Суматра). За іншою версією останній був сином Шрі Магараджи йспокійнос падкуваввладупіслясмерті батька близько 1389 року. Єгіпотеза, що Парамешвару було вигнано з Сінгапуру, аспівраджою став інший син Шрі Магараджи — Санг Анджі. Саме його перемігзгодом Парамешвара, після чого повалив батька.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Dr. John Leyden (1821). Malay Annals: Translated from the Malay Language. London: Longman, Hurst, Rees, Orme, and Brown.
  • A. Samad, Ahmad (1979), Sulalatus Salatin (Sejarah Melayu), Dewan Bahasa dan Pustaka. ISBN 983-625-601-6
  • Tsang, Susan; Perera, Audrey (2011), Singapore at Random, Didier Millet, ISBN 978-9-814-26037-4