3-й Лінійний провулок (Мелітополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
3-й Лінійний провулок
Мелітополь
Місцевість Юрівка
Загальні відомості
Протяжність 0,22 км
Транспорт
Рух двосторонній
Покриття ґрунт
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: 3-й Лінійний провулок у Вікісховищі

3-й Лінійний провулок — провулок у Мелітополі, що йде від Лінійної до Скіфської вулиці, де закінчується біля перехрестя з 1-м Лютневим провулком та вулицею Декабристів. Знаходиться в історичному районі Юрівка.

Повністю складається з приватного сектора[1]. Покриття ґрунтове.

Назва[ред. | ред. код]

Як і багато інших вулиць, провулок названо Лінійним через близькість до залізничних колій. (Він виходить до ділянки Придніпровської залізниці, розташованої вздовж Лінійної вулиці).

Це один із трьох Лінійних провулків у Мелітополі. На деяких картах (зокрема на сервісах Яндекс. Карти та Карти Google) неправильно позначений як 2-й Лінійний через те, що 1-го Лінійного, з якого помилково починають нумерацію, зараз не існує.

В різних частинах Мелітополя вздовж залізниці розташовані вулиці зі схожими назвами Лінійна, Західно-Лінійна, Південно-Лінійна, Північно-Лінійна, провулки 2-й Лінійний, 4-й Лінійний, 1-й Північно-Лінійний, 2-й Північно-Лінійний.

Історія[ред. | ред. код]

3-й Лінійний провулок вперше згадується в документах 17 січня 1939 у зведених відомостях домоволодінь[2]. Спочатку була забудована тільки північна сторона провулка.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мелітополь. План міста. Масштаб 1:17000. — Київ: Картографія, 2005, 2008 (укр.).
  2. Н. В. Крылов. Улицы Мелитополя. Историко-географический словарь. — Мелитополь : Издательский дом МГТ, 2011. — 300 прим.(рос.)
  3. Немецкая аэрофотосъёмка 1944 года. Архів оригіналу за 12 лютого 2015. Процитовано 13 січня 2013.