Counter-Strike 2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Counter-Strike 2
Постер відеогри Counter-Strike 2
Розробник США США Valve Corporation
Видавець Увесь світ Valve Corporation
Дистриб'ютор Steam
Жанр(и) шутер від першої особи
Платформа Windows і Linux[1]
Ліцензія пропрієтарна ліцензія[d]
Дата анонсу 22 березня 2023
Дата випуску 27 вересня 2023
Режим гри багатокористувацька гра
Мова декілька мовd
Технічні деталі
Рушій Source 2
Носій цифрова дистрибуція
Counter-Strike
Попередня гра Counter-Strike: Global Offensive
Офіційний сайт
CMNS: Counter-Strike 2 у Вікісховищі

Counter-Strike 2 (скорочено CS 2) — багатокористувацька гра в жанрі тактичного шутера від першої особи, розроблена компанією Valve. Є 5-ю грою в серії Counter-Strike. Valve анонсувала гру 22 березня 2023 року, оголосивши, що вона вийде влітку 2023 року. Компанія почала розсилати перші запрошення на обмежений тест для Counter-Strike 2 в ніч з 22 на 23 березня 2023 року, доступний тільки для користувачів Windows, доступ до нової версії гри отримали не всі гравці, а лише частина. За офіційною інформацією[2], компанія спиралася на кількість годин на офіційних серверах і на Trust Factor. Реліз гри відбувся 27 вересня 2023 року. Counter Strike 2 замінила CS:GO, яка була видалена зі Steam.

Розробка[ред. | ред. код]

Після кількох років чуток про продовження Counter-Strike: Global Offensive, Valve офіційно оголосила про розробку сиквелу. Також було підтверджено, що гра вийде влітку 2023 року як безкоштовне оновлення Counter-Strike: Global Offensive. Сиквел був описаний як «капітальний ремонт кожної системи, кожного елемента контенту і кожної частини ігрового процесу»[3]. У березні 2023 року було проведено тест гри[4]. Покращення включають перероблені карти і поліпшені аудіо-візуальні ефекти, а також зміни у використанні димових гранат і багато іншого. Освітлення, текстури та дизайн були змінені. Компанія Valve повідомила: «Дим тепер взаємодіє з іншими ігровими процесами, створюючи нові можливості. Кулі та гранати можуть виробляти дим, на короткий час закриваючи лінію огляду або розширюючи оклюзію». Дим також може «природним чином заповнювати простір» і реагувати на освітлення. Компанія підтвердила перенесення ігрових предметів із Counter-Strike: Global Offensive у Counter-Strike 2. Також був проведений редизайн графічного інтерфейсу гри, зокрема головного меню[5]. Вихід оновлення відбувся в обід 27 вересня за місцевим часом, а за київським часом близько 23:00.

Сприйняття[ред. | ред. код]

На агрегаторі Metacritic Counter-Strike 2 зібрала середню оцінку 80 балів зі 100.

Спільнота гравців сприйняла перехід з Conter-Strike: GO на Counter-Strike 2 з розчаруванням через те, що багато вмісту, доступного в Counter-Strike: GO, стало недоступно. В Counter-Strike 2 не було багатьох популярних у попередній грі режимів, включаючи «Перегони озброєнь», «Воєнні ігри» та «Небезпечна зона», всі досягнення було замінено одним під назвою «Новий початок». Також деякі гравці втратили доступ до платних предметів, які були придбані в Counter-Strike: GO. Нова гра крім того не має підтримки macOS[9].

Ед Торн на сайті Rock Paper Shotgun описав, що попри нововведення та барвистість, в Counter-Strike 2 є суттєві недоліки — рух менш плавний, а стрілянина менш точна. Для новачків гра пропонує захопливі матчі, але їй бракує дуже багатьох улюблених фанатами речей: режимів, карт і різноманітного оформлення зброї. CS2 більше схожа на великий патч CS: GO, ніж на сиквел, який створювався одинадцять років[10].

Чарлі Тіл на Polygon зробив висновок, що Counter-Strike 2 є значним кроком вперед для франшизи. «Багато змін у Counter-Strike 2 можуть здатися незначними, але насправді Valve виконали монументальне завдання». Нова система інерції, обрахунків влучань і фізики диму додає тактичної глибини. Відсутність темних місць сприяє активнішим сутичкам. У цілому якість і деталізованість зображення зросла. Цілком очікувано, що гра має проблеми, але вона буде розвиватися[11].

Рік Нагорода Категорія Результат Прим.
2023 Golden Joystick Awards «Найкраща підтримка гри» невідомо [12]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.gamingonlinux.com/2023/09/counter-strike-2-is-out-now-with-linux-support/
  2. Steam :: Обмежене тестування Counter-Strike 2. steamcommunity.com (укр.). Процитовано 30 березня 2023.
  3. Counter-Strike 2 limited test: how to play, game modes, and more. Digital Trends (англ.). 23 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  4. Counter-Strike, Steam's Biggest Game, Gets A Sequel Over 10 Years Later. Kotaku (англ.). 22 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  5. Counter-Strike 2 revealed: Source 2 update overhauls CS:GO maps, graphics, smokes, more. Dexerto (англ.). Процитовано 23 березня 2023.
  6. Counter-Strike 2. Metacritic (англ.). Fandom Inc.
  7. Shive, Chris (3 жовтня 2023). Review: Counter-Strike 2. Hardcore Gamer (en-us) .
  8. Charlanmhg (29 вересня 2023). Counter Strike 2 : plus de 20 ans après, le jeu de tir compétitif vise-t-il toujours aussi juste ?. Jeuxvideo.com (фр.).
  9. «Вони вирізали половину гри». Counter-Strike 2 масово розкритикували в Steam. ITC.ua. Процитовано 12 жовтня 2023.
  10. Editor, Ed Thorn Reviews; Thorn, Ed (4 жовтня 2023). Counter-Strike 2 review: a big change to an unparalleled FPS, but it could be something special. Rock, Paper, Shotgun (англ.). Процитовано 12 жовтня 2023.
  11. Theel, Charlie (5 жовтня 2023). Counter-Strike 2 pulls off a monumental task. Polygon (амер.). Процитовано 12 жовтня 2023.
  12. Скорич, Лина (30-09-2023). Baldur’s Gate III и «Зельда» лидируют по числу номинаций на Golden Joystick Awards 2023. StopGame.ru (рос.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2023. Процитовано 5 жовтня 2023.