GIJA

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Gasoducto de Integracion Juana Azurduy (GIJA) — один із газопроводів для постачання болівійського природного газу до Аргентини.

З початку 1970-х років Болівія експортувала до південного сусіда продукцію родовищ центрального департаменту Санта-Крус, для чого використовувався газопровід Yabog. У кінці XX століття аргентинські потреби в імпорті газу короткочасно зменшились, проте після кризи 2004 року знову з'явився стійкий попит на болівійський газ. На той час родовища Санта-Крус були переважно вичерпані, проте на самому кордоні з Аргентиною в департаменті Тариха відкрили великі ресурси, зокрема на родовищі Маргарита. Для видачі їх на експорт у липні 2011 року ввели в дію новий газопровід GIJA.

Довжина болівійської ділянки трубопроводу 13 км, аргентинської (від кордону до нафтогазопереробного заводу, створеного на базі родовища Кампо Дюран) 35 км. Маршрут в основному пролягає в одному коридорі з газопроводом діаметром 200 мм від іншого болівійського газового родовища Madrejones. Діаметр системи складає 950 мм, пропускна потужність на першому етапі — 2,8 млрд м³ на рік з перспективою збільшення до 10 млрд м³[1]. Введення в дію GIJA сприяло зростанню експорту болівійського газу, проте для досягнення запланованих показників знадобиться певний час, потрібний для збільшення видобутку на самому родовищі Маргарита[2].

Постачання по GIJA планується використовувати для газифікації провінцій північного сходу Аргентини, яка здійснюватиметься в рамках розпочатого 2015 року спорудження газопровідної системи GNEA (починається в названому вище Кампо Дюран).

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. From the mountains to the sea: a review of South America. Pipelines International. 24 серпня 2011. Архів оригіналу за 16 січня 2017. Процитовано 17 січня 2017.
  2. Bolivia Energy Profile: Contributor To Regional Natural Gas Supplies – Analysis. Eurasia Review (амер.). 24 серпня 2012. Архів оригіналу за 26 лютого 2017. Процитовано 17 січня 2017.