Lenslok

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lenslok

Lenslok — система захисту від нелегального копіювання, що використовувалася в ряді ігор і програм для ZX Spectrum, 8-бітних Atari, Commodore 64, Sinclair QL і Amstrad CPC. Найбільш відомою грою, що мала цей захист, є Elite[en]. Автор ідеї — винахідник Джон Фрост (John Frost).

Захист складається з спеціального пристрою розміром з компакт-касету, що містить набір призм у пластиковій рамці, і відображуваного на екрані коду. Код являє собою перемішані лінії графіки. Пристрій підноситься до екрану, лінзи заломлюють промені світла, «переставляючи» вертикальні лінії. В результаті, стають видні символи, які потрібно ввести з клавіатури для запуску програми. При введенні неправильного коду кілька разів поспіль виконувалося скидання комп'ютера.

Використання пристрою складалося з двох кроків: спочатку користувач підстроював зображення під потрібний розмір, потім читав і вводив код. Реалізація захисту в різних програмах трохи різнилася: в одних запит коду відбувався відразу після завантаження (Elite), в інших код запитувався у ключових моментах гри (Jewels of Darkness). Код міг виводитися білим по чорному, або чорним по білому.

На початку продажів Spectrum-версії гри Elite приблизно 500 коробок були укомплектовані не тим варіантом Lenslok — в результаті багато користувачів були розчаровані, не маючи можливості запустити гру. Крім того, з телевізорами з екраном великих розмірів пристрій не працював у принципі: розміри зображення занадто великі, щоб його можна було розшифрувати невеликими лінзами. Все це викликало невдоволення користувачів, і в підсумку захист не отримав значного поширення. Зокрема, пізніші версії гри Elite постачалися без цього захисту.

Використання[ред. | ред. код]

Ігри та інші програми, для захисту яких використовувався Lenslok:

Посилання[ред. | ред. код]