Revit

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Revit
Тип САПР
Розробник Autodesk
Стабільний випуск 2023 (квітень 2022; 2 роки тому (2022-04))
Операційна система MS Windows
Доступні мови Багатомовна
Стан розробки Активний
Ліцензія Proprietary
Онлайн-документація autodesk.com/learn/ondemand/curated/revit-quick-start-guide(англ.)
Вебсайт www.autodesk.com/products/revit/overview

Autodesk Revit - це програма CAD і BIM для операційних систем Windows, створена Revit Technologies Inc. і придбана в 2002 році Autodesk за 133 мільйони доларів, що дозволяє проектувати параметричні елементи моделювання та малювання.

За останні сім років Revit[1] зазнав глибоких змін та вдосконалень. Перш за все, він був модифікований для підтримки форматів DWG, DXF та DWF. Крім того, було вдосконалено щодо швидкості та точності надання візуалізації. З цією метою в 2008 році існуючий двигун рендерінгу AccuRender був замінений на Mental Ray.

За допомогою параметризації та нативного 3D-технології можна встановити концептуалізацію архітектури та тривимірні форми. Ця нова парадигма передбачає революцію в дизайнерському сприйнятті, оскільки вона обґрунтована в термінах, які вже не декартові, а просторові, з перевагами, які це може принести дизайну.

Revit, як програма BIM, задуманий як підхід, наближений до реальності, сприйнятої людьми.

Одна з сильних сторін Revit полягає в тому, що можна створювати перспективні або аксонометричні погляди з надзвичайною легкістю, що вимагало б значних зусиль у ручному малюванні; приклад - створення затінених перспективних розділів. Іншою надзвичайно важливою особливістю є побудова моделі за допомогою конструктивних елементів, тоді як в іншому подібному програмному забезпеченні створення форм звільняється від конструктивної та структурної функції. Наріжний камінь Ревіта - це експлуатація "четвертого виміру", тобто часу. Насправді можна встановити часові фази: наприклад, стан факту та стан проекту. Кожен елемент моделі може бути створений в одну фазу і знесений в іншій, тоді маючи можливість створювати погляди порівняння з відповідними висвітленнями: "Жовтий і червоний". З іншого боку, слабкі місця програми представлені часом не дуже інтуїтивним інтерфейсом, якістю візуалізації, яка, хоча і використовує двигун "радіозвуку", не порівнянна з тією, яку можна отримати із спеціалізованим програмним забезпеченням візуалізації, але нарешті програма обмежує дизайн "будувати" конструкції, поки вона не готується до будівництва (дороги та інфраструктура взагалі). З цієї причини Autodesk продає специфічне програмне забезпечення BIM, таке як Civil 3D.

Історія[ред. | ред. код]

Спершу Revit був реалізований як три програми Revit Architecture, Revit Structure і Revit MEP. Вони дозволяли опрацьовувати і вивчати концепції майбутніх конструкцій і будівель. Revit Architecture орієнтований на роботу з архітектурною частиною проекту, Revit Structure — на проектування і аналіз конструкцій, Revit MEP — на створення комунікацій і підсистем (електричної, вентиляційної, каналізаційної тощо) будівлі.

Починаючи з Revit 2013 вся функціональність Revit зосереджена в одному продукті, що називається просто Revit.

Історія компанії[ред. | ред. код]

Charles River Software була заснована в Ньютоні, штат Массачусетс, 31 жовтня 1997 року Леонідом Райзом та Ірвіном Юнгрейсом, ключовими розробниками програмного забезпечення для механічного проектування Pro/Engineer компанії PTC, з наміром принести потужність параметричного моделювання в будівельну індустрію (раніше PTC намагалася продати нещодавно придбане програмне забезпечення Reflex в будівельному секторі, але зазнала невдачі).

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Revit official website (english) . Архів оригіналу за 17 березня 2020.