Skiftech

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Skiftech
Тип виробник
Спеціалізація Military-tech
Територія діяльності Україна, світ
Продукція тактичні симулятори
skif-tech.com

Skiftech — український виробник тактичних симуляторів на основі лазерних технологій.[1] На обладнанні компанії тренуються військовослужбовці Збройних Сил, Національної гвардії, Державної Прикордонної Служби, Сил Спеціальних Операцій та інших державних організацій України[2].

На тактичних симуляторах Skiftech може тренуватися піхота, штурмові бригади, снайпери, військові інженери, бійці-парамедики, військова та спеціальна розвідка, командний склад[3].

У вересні 2023 року тактичні симулятори Skiftech включили у каталог Incredible Tech, у сектор компаній DefenceTech, який розробила Асоціація IТ Ukraine у співпраці з Міністерством Цифрової Трансформації України. Також виробник входить у путівник Military-tech компаній від видання DOU.

Лазерні технології в тренуванні

Діяльність компанії[ред. | ред. код]

Тренування військових з тактичними симуляторами Skiftech

Виробництво повного циклу тактичних симуляторів: від корпусу та електроніки, до програмного забезпечення. Лазерні тренажери Skiftech виробляються для різних груп військ: бронемашин (танків, БТР, БМП тощо), артилерії, мінометів, ПТРК, ПЗРК та вибухових пристроїв[4]. Тренування може проходити практично з усіма видами підрозділів Сухопутних військ одночасно, на одному полігоні, бо все обладнання обʼєднано програмою в одну екосистему. Сьогодні компанія має найбільший портфель продукції серед виробників тактичних симуляційних систем на основі лазер-технологій у світі. Обладнання Skiftech встановлюється на штатній зброї або бойовій техніці, що дозволяє проводити навчання в умовах наближених до реального бою. На тактичних симуляторах можна займатись круглий рік, обладнання працює при температурі від -10 до +50 С.

Історія[ред. | ред. код]

Skiftech застосовує свій досвід у глобальному бізнесі з лазертаг-обладнання, що працює у понад 2000 проєктах у більше ніж 70 країн світу.

У 2013 році до команди, що мала експертизу з виробництва комерційного лазертаг-обладнання звернулись військові інструктори Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ» у Харкові з запитом створення тренування для військових із залученням лазертагу[5]. Спеціалісти почали вивчати напрям military tech та проєктувати перші прототипи тактичних симуляторів, так у компанії зʼявився напрям військових технологій. Через рік компанія зробила своє перше відвантаження тактичних симуляторів, а з 2017 – робить регулярні постачання обладнання для тренування підрозділів ЗСУ. У тому ж році за підтримки Міністерства Енергетики США були реалізовані проєкти з постачання тактичних тренажерів Skiftech для навчання нацгвардійців, які несуть службу на атомних станціях в Україні.

Компанія родом з Харкова, проте з початку повномасштабного вторгнення релокував виробництво та команду на захід України.

У лютому 2023 року представництво Український виробник тактичних симуляторів на основі лазерних технологій Skiftech у США вперше взяла участь у події Soldiers Touch Point в США – показ та тестування обладнання військовослужбовцями американської армії для отримання зворотного звʼязку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Майя Ярова (17 лютого, 2023). «Це – війна технологій». Як харківʼяни створили тактичні симулятори SkifTech, які рятують життя військових. AIN.UA. Процитовано 16 січня 2024.
  2. Сто разів померти віртуально, щоб вижити в реальному бою: як симулятори допомагають українським військовим. Mind.ua (укр.). Процитовано 9 листопада 2023.
  3. Як військові за допомогою лазерів тренуються. speka.media (укр.). Процитовано 9 листопада 2023.
  4. Стріляй скільки хочеш. Війна дала поштовх розвитку віртуальних тренажерів для військових. Чи можна побудувати на цьому бізнес — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). 18 листопада 2022. Процитовано 9 листопада 2023.
  5. Імітація реальних боїв. Українські захисники тренуються на вітчизняних тактичних симуляторах. У чому їхня перевага?. techno.nv.ua (укр.). Процитовано 9 листопада 2023.

Посилання[ред. | ред. код]