Нарасімхаварман II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Нарасімха-варман II)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нарасімхаварман II
Прибережний храм, зведений за наказом Нарасімхавармана II
Псевдо Раджасімха
Народився невідомо
Помер 728
Національність таміл
Діяльність поет
Титул махараджахіраджа
Посада Pallava kingd
Термін 690725
Попередник Парамешвараварман I
Наступник Парамешвараварман II
Батько Парамешвараварман I
Діти 2 сини

Див. також: Нарасімхаварман

Нарасімха-варман II (*இரண்டாம் நரசிம்மவர்மன், д/н —728) — махараджахіраджа імперії Паллавів у 690725 роках, поет, покровитель мистецтва.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Паллавів. Син Парамешваравармана I. Про молоді роки мало відомостей. Отримав владу після смерті батька у 690 році.

Часи правління відзначалися мирними відносинами із сусідами, розвитком торгівельних та дипломатичних відносин із сусідами, державами південно-Східної Азії, династією Тан. Це було обумовлено успіхом попередніх володарів Паллавів, які встановили гегемонію на півдні Індостану.

Велику увагу Нарасімха-варман II приділяв зведенню храмів, присвячених Шиві. Найвеличнішими є храми Кайсаланатха, Айраватесвара та Вайкунтхаперумал у Канчіпурамі, Прибережний храм у Мамалапурамі, Талагірісвара у Панамалаї.

Наприкінці життя змушений був відбити наступ держави Чалук'я, з якої вийшов переможцем. Нарасімха знову змусив ворогів визнати гегемонію Паллавів. Втім у цій війні втратив старшого сина.

Літературна творчість[ред. | ред. код]

Нарасімха-варман був автором численних поем, які складав санскритом та тамільською. Темами були події з «Махабхарати», «Рамаяни», Пуран. Низка його п'єс використовується у тамільській драмі Кутіяттам, що дотепер популярна у Кералі. Найбільш відомими є «Кайласодхаранам» (на мотиви Рамаяни) та «Камсавадхам» (із життя Крішни).

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]