Єврейська консервативна партія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єврейська консервативна партія
Дата створення / заснування 1921
Країна  Чехословаччина
Час/дата припинення існування 1925

Єврейська консервативна партія — єврейська політична партія на території Першої Чехословацької республіки, точніше, в Підкарпатській Русі. Ідеологічно вона наслідувала ультраортодоксальний рух Аґудат Ісраель, який виступав проти сіонізму та секуляризму.

Історія[ред. | ред. код]

Партія була заснована у 1921 році, в той час, коли на Підкарпатській Русі почав формуватися політичний спектр. Через відчуття зовнішньої загрози з боку антисемітизму та через спільні інтереси у захисті економічних інтересів євреїв, тенденція до співпраці все ще переважала в єврейській громаді цієї країни в цей час. Тому Єврейсько-консервативна партія утворила альянс із сіоністською Єврейською громадянською партією Підкарпатської Русі, а також із Спілкою єврейських хліборобів Підкарпатської Русі, яка представляла інтереси єврейських землевласників і співпрацювала з чехословацькими аграріями. Таким чином, створена спільна політична платформа. Єврейська партія Підкарпатської Русі, містила як сіоністські, так і аграрні та ортодоксальні елементи. Ортодоксів представляв Коломан Вайс, аграріїв — Емануїл Гуттман, а сіоністів — Олександр Шпігель. На муніципальних виборах 1923 року ця спільна платформа мала успіх у багатьох муніципалітетах.[1][2]

До додаткових парламентських виборів на Підкарпатській Русі 1924 р. ця єдиність не повторилася. Аграрно-ортодоксальне крило не погодилося з сіоністами та пішло на вибори як Єврейська демократична партія, сіоністи балотувалися як Єврейська народна партія. Єврейська демократична партія набрала 9900 голосів і таким чином не отримала депутатського мандата. Однак на наступних парламентських виборах 1925 року єврейські консерватори створили список кандидатів під назвою Єврейська економічна партія. Хоча вона знову отримала представництво в парламенті, вона надовго стала сильною єврейською політичною формацією на сході Чехословаччини з представництвом на місцевому рівні. Пізніше вона була відома як Єврейська республіканська партія. Вона була головним суперником сіоністської Єврейської партії[3][4].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Borek, D.: Židovské strany v politickém systému Československa 1918-1938, Moderní Dějiny, 11. svazek (česky) . Historický ústav. ISBN 80-7286-053-4.
  2. Crhová, M.: Politické strany a politika židovské menšiny, Politické strany, 1861-1938 (česky) . Doplněk. ISBN 80-7239-178-X.
  3. Židovské strany. s. 65-201
  4. Politické strany židovské menšiny. 965—985