Європейська хартія міст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Європейська хартія міст (фр. Charte urbaine européenne) прийнята Постійною Конференцією місцевих та регіональних органів влади Європи (Local and Regions Authorities Congress of Europe) в 1992 році. Містить ряд значущих принципів управління містом на місцевому рівні. Європейська хартія міст створена Радою Європи в ході роботи над політикою з відродження міст та істотного поліпшення життя в них.

В Хартії визначено ряд керівних принципів для міст країн Європи:

1. Транспорт та свобода пересування: необхідно скоротити кількість поїздок, особливо в приватних автомобілях; вулиці необхідно відновити в якості соціальної зони.

2. Навколишнє середовище та природа в містах: місцева влада зобов'язана охороняти природу (зелені насадження), вести політику боротьби з забрудненнями; охорона природи є фактором активної участімешканців у справах міста.

3. Фізичний вигляд міста: центральні райони міст необхідно зберігати в якості важливих символів європейської культурної та історичної спадщини; архітектурна творчість та розвиток відіграють вирішальну роль у забезпеченні якості міського ландшафту.

4. Архітектурна спадщина міста: консервація міста повинна мати ретельно продуману правову базу; спадщина міста стимулює його економічний розвиток.

5. Житловий фонд: кожна людина та сім'я мають право на безпечне і впорядковане житло.

6. Безпека в місті та боротьба зі злочинністю: боротьба зі злочинністю повинна вважатися першочерговим завданням; ефективність міської політики безпеки залежить від тісної співпраці поліції та місцевих мешканців.

7. Маломобільні групи населення в містах: необхідно забезпечити, щоб будинки та робочі місця були пристосовані для інвалідів.

8. Спорт та дозвілля в міських районах: спортивні споруди мають бути безпечними і добре обладнаними.

9. Культура в містах: всі жителі міста мають право на культуру.

10. Інтеграція багатьох культур в містах: інтеграція багатьох культур визначає повну інтеграцію іммігрантських громад в соціальне та фізичне міське середовище.

11. Участь громадян у міському управлінні та плануванні: участь громадян у місцевому політичному житті забезпечується правом вільного і демократичного обрання своїх представників; участь громадян у місцевому політичному житті повинно бути ефективним на всіх рівнях місцевих, політичних і адміністративних структур.

12. Економічний розвиток в містах: місцева влада повинна забезпечувати економічний і соціальний розвиток своїх районів.

У європейській хартії міст визначено, що ідеальне місто - це місто рівноваги між різними секторами та видами діяльності (вуличний рух, умови життя, роботи і проведенням дозвілля); між сучасним містобудуванням та збереженням своєї історичної спадщини, інтегруванням нового без руйнування старого; підтримання принципу безперервного розвитку.

Див. також

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]