Єлизавета Янушівна Заславська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єлизавета Заславська
Народилася невідомо
Померла 1618(1618)
Громадянство Річ Посполита
Національність українка
Титул княгиня
Рід Заславські
Батько Януш Янушович Заславський
Мати Олександра Романівна Санґушківна
У шлюбі з Ян Щасний Гербурт
Максиміліан Пшерембський
Діти 1 син і 2 доньки
Герб
Герб

Єлизавета Заславська (пом. 1618) — руська княжна, меценатка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з князівського роду Заславських гербу Баклай. Донька Януша Заславського, воєводи волинського, і Олександри Санґушківни. Виховувалася у православній вірі, з дитинства виявила любов до читання.

1601 року вийшла заміж за представника роду Гербутів. Низка дослідників вважають, що саме Єлизавета вплинула на чоловіка для участі в рокоші Миколая Зебжидовського, внаслідок чого Гербурт потрапив у полон в 1607 році. До звільнення чоловіка у 1609 році Єлизавета керувала подружними володіннями. Втім, напевне, її дії були не зовсім вдалими, оскільки утворилися значні борги. 1609 року сприяла фундації друкарні в Боневичах. Іван Гербурт і його дружина Єлизавета самі розробили пам'ятний знак для друкарні і книг, які вони друкували. Цей знак символізував єдність Острозької і Добромильської друкарень.

1613 року разом з чоловіком Яном Гербуртом надала грамоту в Перемишлі та наділили землями василіанський монастир Св. Онуфрія в Добромилі. У 1616 році стала удовою. Того ж року королівським універсалом було закрито Добромільську друкарню. Водночас судилася з братами Юрієм і Олександром щодо материнської спадщини.

Втім вже у 1617 році вийшла заміж за польського шляхтича Пшерембського, в якості віна якому принесла Мостиське староство, яке мало боргу в 40 тис. злотих перед родом Фредро. В розпал протистояння з ними у 1618 році Єлизавета померла.

Родина[ред. | ред. код]

1. Чоловік — Ян Щасний Гербурт

Діти:

2. Чоловік — Максиміліан Пшерембський

дітей не було

Джерела[ред. | ред. код]