Ємець Євген Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євген Ємець
Ємець Євген Олександрович
 Солдат
кулеметник стрілецького відділення стрілецького взводу
Загальна інформація
Народження 9 жовтня 1987(1987-10-09)
м. Енергодар, Запорізька область, Україна
Смерть 5 грудня 2022(2022-12-05) (35 років)
с. Діброва (Сєвєродонецький район),Луганська область, Україна
(загинув в ході бойових дій)
Поховання Личаківський військовий цвинтар
Національність українець
Alma Mater Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ
Псевдо "Джексон"
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна / Битва за Донбас
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Євген Олександрович Ємець (9 жовтня 1987 - 5 грудня 2022) — солдат Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, який загинув під час російського вторгнення в Україну.

Життєпис[ред. | ред. код]

Євген Ємець народився 9 жовтня 1987 року в м. Енергодар, Запорізької області в родині працівників Запорізької атомної електростанції Олександра Васильовича та Анни Василівни Ємців.

Навчався в Енергодарському навчально-виховному комплексі №1 Енергодарської міської ради Запорізької області. Під час навчання активно займався боксом, став кандидатом у майстри спорту України.

У 2005 році вступив до Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ на спеціальність «Правоохоронна діяльність». При академії проходив військову службу.

Після закінчення навчання переїхав до Львова, де працював у сфері безпеки.

З початком російського вторгнення в Україну в 2022 році добровольцем став на захист України. Боровся проти держави-терориста у складі 125-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ на посаді кулеметника стрілецького відділення стрілецького взводу.

Під час служби виконував обов'язки провідника і під постійними ворожими артилерійськими обстрілами вдало проводив групи суміжних підрозділів до визначених оборонних позицій.

Солдат Ємець Євген в складі групи швидкого реагування висунувся для прикриття спостережного пункту в районі якого тривав наступ ворожої піхоти. Під час оборони позиції вступив у стрілецький бій з противником. Внаслідок бойового зіткнення 5 грудня 2022 року, в районі с. Діброва, Луганської області вступив в стрілецький бій з ворогом внаслідок чого отримав поранення несумісні з життям.

У Євгена залишились батьки, сестра та син. [1]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • орден «За мужність» III ступеня (29 лютого 2024,посмертно) — за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Львові 23 грудня з військовими почестями проведуть в останню путь трьох Героїв. Варта 1 (укр.). 14 жовтня 2023. Процитовано 22 січня 2024.
  2. Указ Президента України від 29 лютого 2024 року № 135/2024 «Про відзначення державними нагородами України»