Єшім Агаоглу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єшім Агаоглу
тур. Yeşim Ağaoğlu

Народження 21 січня 1966(1966-01-21) (58 років)
Стамбул, Туреччина
Країна  Туреччина
Навчання Стамбульський університет
Діяльність фотографка, поетка, письменниця, телепродюсерка
Напрямок сучасне мистецтво

CMNS: Єшім Агаоглу у Вікісховищі

Єшім Агаоглу (тур. Yeşim Ağaoğlu, 21 січня 1966(19660121); Стамбул, Туреччина) — турецька художниця і поетеса, яка працює в різних формах мистецтва, особливо концентруючись на інсталяції, фотографії і відео[1]. Головним для неї в мистецтві є інтерактивність. Тематика робіт Єшім Агаоглу охоплює поезію (мову) і художні стосунки, питання статі і фемінізму, архітектурні елементи та політику. Від 1995 року вона випустила дев'ять поетичних збірок, які зробили її відомою і на літературній сцені Туреччини[2].

Життєпис і кар'єра[ред. | ред. код]

Сім'я Єшім Агаоглу походить із Шуші, Карабаху (регіону Азербайджану). Вона народилася в Стамбулі 21 січня 1966 року. Вчилася в Стамбульському університеті на кафедрі археології та історії мистецтв. Єшім Агаоглу здобула ступінь магістра мистецтв у Стамбульському університеті на факультеті комунікацій, відділенні радіо-ТБ-кіно. Вона вибірково відвідувала заняття з роботи з кінокамерою Супер 8 мм у нью-йоркській Школі образотворчих мистецтв[en]. Завдяки цим урокам вона зняла короткометражний фільм «Самотність, машини і медитація» (англ. Loneliness, Machines And Meditation)[3].

Вірші Єшім Агаоглу почали публікуватися в літературних журналах, коли їй було 18 років. Видано сім поетичних збірок у Туреччині, і дві в Азербайджані. Вірші Агаоглу перекладено багатьма мовами, зокрема азербайджанською, російською, англійською, італійською та іспанською. Вона є членкинею міжнародної асоціації ПЕН-клуб[4], а також членкинею правління BESAM (Асоціації творців наукових і літературних творів). 2012 року Єшім Агаоглу стала заслуженою членкинею Спілки письменників Азербайджану.

Єшім Агаоглу продовжує працювати в напрямку сучасного мистецтва, поєднуючи різні форми мистецтва від 1996 року. У неї пройшло чотири персональні виставки: в Азербайджані, Грузії, Боснії і Герцеговині та Норвегії[5]. Також вона брала участь у багатьох групових виставках у Німеччині, Франції, Польщі, Нідерландах, Італії, Болгарії, Узбекистані, Південній Кореї, Бразилії, Монголії і США. Від 2012 року Агаоглу є заслуженою членкинею Спілки художників Азербайджану.

Роботи[ред. | ред. код]

Художні роботи Єшім Агаоглу відрізняє поєднання перформансу з візуальними об'єктами і матеріалом. Спочатку її вірші, написані на жовтому папері за допомогою звичайної друкарської машинки, займали центр цих творів. Жовті сторінки були основним матеріалом та обмеженим способом комунікації з людьми, але коли їх розташовували у величезних геометричних купах у виставкових просторах, вони також ставали інсталяцією в стилі напрямки флуксус. Присутність Єшім Агаоглу у виставковому просторі розглядалася як перформанс, навіть якщо вона не створювала його в тому сенсі, що безпосередньо була залучена в процес художнього твору, але її постійне вливання в глядацьку аудиторію створювало враження перформансу. Її підхід до створення своїх робіт мінімалістичний і скромний. Уникаючи популярності і вишуканості, Єшім Агаоглу описує їх як «технічно прості, але концептуально багаті»[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Yeşim Ağaoğlu's art blog [Архівовано 20 квітня 2019 у Wayback Machine.]
  2. Yeşim Ağaoğlu's poetry blog [Архівовано 5 липня 2019 у Wayback Machine.]
  3. World Healing, World Peace 2012: a Poetry Anthology: Vol II. Архів оригіналу за 19 квітня 2021. Процитовано 19 квітня 2021.
  4. Yeşim Ağaoğlu’s profile on PEN International. Архів оригіналу за 23 березня 2016. Процитовано 12 вересня 2019.
  5. Yeşim Ağaoğlu's «i can do it too» solo exhibition catalog in PDF [Архівовано 1 квітня 2021 у Wayback Machine.]
  6. I'm Not There: New Art from Asia Gwangju Biennale Foundation, 2010 ISBN 978-89-87719-11-5