Ібрагім Мірза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ібрагім Мірза
Народився невідомо
Помер 1459(1459)
Країна  імперія Тимуридів
Національність тюрки
Титул емір Хорасана
Термін 1457—1458 роки
Попередник Мірза Шах Махмуд
Наступник Султан Абу-Саїд
Конфесія сунізм
Рід Тимуриди
Батько Ала ад-Даула Абдуллах

Ібрагім Мірза або Султан-Ібрагім (*д/н — 1459) — емір Хорасану в 14571458 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Тимуридів. Правнук Шахруха Мірзи, син Ала ад-Даули та внук Байсонкура. Про дату народження відомо замало. Після смерті Шахруха у 1447 році брав участь у боротьбі батька за владу в Гераті. Був учасником битви при Тарнабі, де Ала ад-Даула зазнав поразки від Улугбека й втратив Хорасан.

У 1449 році після затвердження в Хорасані Абул-Касіма Бабура потрапив до нього у полон. До 1457 році утримувався у гірнській фортеці в Мазандерані. Після смерті Бабура в 1457 році зумів звільнитися й виступив проти нового правителя — Шах Махмуда, якого повалив через 2 місяці.

Проте Ібрагім Мірза не встиг затвердитися на троні, оскільки до Хорасану вдерся Султан Абу-Саїд, емір Мавераннахра. На бік останнього перейшов Шейх-Хаджі, малік (намісник) Балха. У битві біля лівого берегу Амудар'ї Ібрагім мірза зазнав поразки та відступив у фортецю Бахриз. Натомість у жовтні Султан Абу-Саїд зайняв Герат. Але вже через місяць Ібрагім Мірза скористався боротьбою Султан Абу-Саїда проти Мухаммеда Джукі (сина еміра Абд аль-Латіфа) в Тохаристані, захопивши Герат. У квітні 1458 року сюди з військом підійшов його батька Ала ад-Даула.

Проте зіткнувся з новою загрозою з боку Кара-Коюнлу, володар якої Джаханшах, захопивши Астрабад і Мазандеран, вдерся до Хорасану. Але війська Ібрагіма мірзи зазнали поразки й у червні 1458 року Герат було втрачено. Невдовзі Хорасан поділено між Джаханшахом і Султан Абу-Саїдом.

Ібрагім Мірза разом з батьком відступив до Мерва, де дістав підтримку тамтешнього володаря Султан-Санджара. Їхні спільні війська 1459 року виступили проти Султан Абу-Саїда, втім зазнали нищівної поразки у битві при Серахсі. Ібрагіму Мірзі вдалося врятуватися в Сабзерварі, але він невдовзі помер неподалік Мешхеду.

Джерела[ред. | ред. код]

  • R. Savory, The Struggle for Supremacy in Persia after the Death of Tīmūr, Der Islam 40, 1964