Іван Немирич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Немирич
Народився невідомо
Помер після 1618
Підданство Річ Посполита
Національність русин
Суспільний стан зем'янин
Рід Немиричі
Батько Йосип Немирич
Мати Софія Скумин-Тишкевич
Діти Іван, Михайло, Федора
Герб
Герб

Іван Немирич (д/н — після 1618) — волинський зем'янин часів Речі Посполитої.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з заможного шляхетського роду Немиричів гербу Клямри. Другий син Йосипа Немирича, київського земського судді, та його другої дружини Софії Скумін-Тишкевич. З дитинства мав слабке здоров'я.

За заповітом батька 1598 року отримав у пожиттєве володіння село Красносілля. Спочатку разом з братами спільно володів усім родинним майном. З часом почалися суперчки щодо виконання заповіту та розподілу майна. Відомо, що влітку 1602 року спільно з братом Семеном володів Черняховом. 1605 року після смерті бездітного Семена отримав село Костюшковичі під Овручем і Медведне над Словечною на самому кордоні з Литвою.

1607 року звернувся до Коронного Трибуналу в Любліні щодо поділу Черняховської волості з братом Матвієм та небожем Стефаном. Після тривалої тяганини 17 серпня 1609 року трибунал присудив волость Стефану Немиричу.

Подальші відомості про Івана Немирича незначні. Встановив дружні стосунки з запорожцями. Ймовірно брав участь у поході Лжедмитрія I на Москву, а потім в подіях Смутного часу. Остання згадка про нього відноситься до 1618 року.

Родина[ред. | ред. код]

  • Іван, запорозький козак з 1649 року
  • Михайло
  • Федора, дружина Олександра Ганського

Джерела[ред. | ред. код]