Іван Юрійович Мстиславський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Юрійович Мстиславський
Народився 15 століття
Помер 1490
Країна  Велике князівство Литовське
Титул князь
Рід Гедиміновичі
Батько Юрій Лугвенович
Діти Анастасія Слуцька і Julianna Mścisławskad

Іван Юрійович (? — до 1489) — князь мстиславський (після 1458 — до 1489) з русько-литовського роду Мстиславських, син князя Юрія Лугвеновича, правнук великого князя литовського Ольгерда.

Біографія[ред. | ред. код]

Близько 1460 року, після смерті свого батька, Юрія Лугвеновича, Іван успадкував від нього Мстиславське князівство у східній Білорусі.

Іван Юрійович служив великому князю Литовському Казимиру Ягеллончику, був його намісником у Мінську і Вітебську. Крім Мстиславля, йому належали міста Рославль, Радомль, Тетерин, Княжиці, Попова Гора та інші волості.

У нього залишилися дві дочки (Уляна і Анастасія). Старша, Уляна Іванівна, була видана заміж за князя Михайла Івановича Заславського (пом. 1534), принісши йому як придане Мстиславль, а молодша, Анастасія Іванівна, вийшла заміж за князя Семена Михайловича Слуцького (1481—1503).

У 1490/1495 році князь Іван Юрійович Мстиславський помер, йому успадковувала старша дочка Уляна Іванівна, яка в 1499 році була видана великим князем литовським Олександром Казимировичем за князя Михайла Івановича Заславського, який, завдяки цьому шлюбу, посів Мстиславське князівство, а його потомки почали писатись Мстиславськими.

Примітки[ред. | ред. код]

Література та джерела[ред. | ред. код]