Івашко Бабинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Івашко Бабинський
Івашко Бабинський
Наступник: Митко Бабинський
 
Смерть: після 1484
Підданство: Велике князівство Литовське
Релігія: православ'я
Рід: Бабинські
Діти: Митко Бабинський, N Бабинська

Іва́шко Ба́бинський (? — після 1484) — руський (український) боярин з роду Бабинських, зем'янин у Луцькому повіті Волинської землі Великого князівства Литовського. Родове гніздо — Бабин.

Відомості[ред. | ред. код]

Івашко Бабинський — волинський зем'янин, луцький повітник у Волинській землі Великого князівства Литовського. Найдавніший з відомих представників роду Бабинських на теренах Волині. Його діяльність припадає на епоху правління короля Казимира IV Ягеллончика. Уперше згадується свідком в документі від 25 січня 1465 року, де йдеться про продаж Гриньком Єловичем села  Долотче князю Івану Острозькому «за 30 коп грошей широких». У 1466 році поряд з Івашком Бабинським фігурує Пашко Бабинський, імовірно його брат.[1]

Донька Івашка Бабинського - N Бабинська у шлюбі з Андрієм Денисковичем Мокосієм. Їхня донька Євдокія (Овдотя) у шлюбі з Юхном Зенковичем. Вони започаткували нову гілку КирдійовичівВільгорських. Отримали частину села Вільгір якою володів Івашко Бабинський, іншою володів Сенко Денискович Мокосій (стрий Євдокії).[2] Востаннє Івашко Бабинський згадується 1484 року. Єдиний відомий син — Митко Бабинський.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сергій Безносюк. Бабинські. Шляхта руських земель (українська та польська) .
  2. «Від коріння до крони» В.Д. Собчук. 2014 р. – 506 с. ст. – 181, 182.