Ізоспороз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ізоспороз
Спеціальність інфекційні хвороби
Симптоми діарея[1], біль у животі, зневоднення організму, схуднення і спазми в животіd[1]
Причини I. bellid і I. hominisd
Метод діагностики фізикальне обстеження, клінічний аналіз крові, оптична мікроскопія[d] і копроцитограма
Препарати піріметамін, сульфаметоксазол/триметоприм, азитроміцин і паромоміцин
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 1A33
МКХ-10 A07.3
DiseasesDB 29775
eMedicine med/1194
MeSH D021865
SNOMED CT 360427001
CMNS: Isosporiasis у Вікісховищі

Ізоспороз (також цистоізоспороз; англ. isosporiasis / cystoisosporiasis, застаріле — кокцидіоз) — людська кишкова інфекційна хвороба, яку спричинює Cystoisospora / Isospora belli. Як правило, спричинюється рясна діарея. Особливо тяжким є перебіг у хворих на ВІЛ-інфекцію. Ізоспороз відносять до ВІЛ-асоційованих інфекцій.

Збудника у 1860 році відкрив Рудольф Вірхов.

Етіологія[ред. | ред. код]

Ізоспороз
пофарбована ооциста Cystoisospora belli
пофарбована ооциста Cystoisospora belli
Біологічна класифікація
Рід: Cystoisospora
Вид: Cystoisospora belli Cystoisospora hominis
Синоніми
Isospora belli Isospora hominis
Посилання
Вікісховище: Isosporiasis

Збудники відноситься до найпростіших (Protozoa), підтип — Sporozoa, клас — Telosporea, підклас — Coccidia, загін — Eucoccidia, підряд — Eirnerlina, рід — Cystoisospora. Захворювання людини обумовлені двома видами ізоспор — Isospora hominis та I. belli. Подібно токсоплазмі для ізоспор характерне чергування статевого і безстатевого циклу розмноження. Локалізуються в тонкому кишечнику людини; ооцисти виділяються у довкілля, де зберігають життєздатність протягом кількох місяців. Є найменш поширеними з трьох кишкових кокцидій, які інфікують людей (Toxoplasma, Cryptosporidium та Cystoisospora).

Епідеміологічні особливості[ред. | ред. код]

Люди заражаються заковтуючи зрілих паразитів. Це зазвичай відбувається через проковтування забрудненої їжі або води.

Патогенез[ред. | ред. код]

Представники роду Cystoisospora заражають епітеліальні клітини тонкої кишки. Ізоспори, проникаючи в ці клітини, розмножуються поділом, утворюючи ооцисти. Це призводить до пошкодження кишечника, порушуються процеси всмоктування рідини і поживних речовин, розвивається діарейний синдром.

Клінічні прояви[ред. | ред. код]

Розвивається гостра діарея без домішок крові, спазматичний біль у животі, що можуть тривати кілька тижнів і призводити іноді до порушення всмоктування і втрати ваги. У пацієнтів з імунодепресією, а також у дітей раннього віку діарея може бути тяжкою і тривалішою.

Діагностика[ред. | ред. код]

У половини хворих спостерігається еозинофілія. Обстеження випорожнень є головним методом діагностики ізоспорозу. Чим більше досліджень, тим вище ймовірність підтвердження. Кращі результати при використанні методів концентрації випорожнень, що дозволяє виявити збудників при їх незначному вмісті у фекальних масах. Використання сульфату цинку або флотація з цукром є найбільш чутливою технікою концентрації калу. Також застосовують методи з використанням одноразових концентраторів для центрифугування.

Лікування[ред. | ред. код]

При клінічно виражених формах призначають триметоприм / сульфаметоксазол по 0,16 — 0,8 г всередину 4 рази на добу упродовж 10 днів, потім 2 рази на добу протягом 3 тижнів. Можливо також використання піріметаміну по 0,25 г / кг всередину 3 рази на добу упродовж 14 днів. У хворих на ВІЛ-інфекцію курс лікування в подальшому продовжується до декількох тижнів. При цьому призначається триметоприм / сульфаметоксазол по 0,16 — 0,8 г 3 рази на тиждень або піріметамін у дозі 0,25 г на добу.

Профілактика[ред. | ред. код]

Слід уникати харчових продуктів або води, які підозрілі можливість зараження ізоспорами. Необхідно також ретельно мити руки та здійснювати особисту гігієну. Важливо навчити дітей правил миття рук.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Venkat R Minnaganti Cystoisosporiasis. Updated: Dec 02, 2015 Medscape. Drugs & Diseases. Infectious Diseases (Chief Editor: Michael Stuart Bronze) [1] [Архівовано 26 травня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  • Wang, Ze-Dong; Liu, Quan; Liu, Huan-Huan; Li, Shuang; Zhang, Li; Zhao, Yong-Kun; Zhu, Xing-Quan (9 January 2018). "Prevalence of Cryptosporidium, microsporidia and Isospora infection in HIV-infected people: a global systematic review and meta-analysis". Parasites & Vectors. 11 (1): 28. doi:10.1186/s13071-017-2558-x. PMC 5759777. PMID 29316950 (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Disease Ontology — 2016.