Імам-баялди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Імам-баялди
Походження  Туреччина і  Османська імперія
Необхідні компоненти цибуля[d], S. melongena, помідор, A. sativum, A. cepa і оливкова олія

Іма́м-баялди́ (тур. İmambayıldı[1][2], «імам байилди» — дослівно «імам знепритомнів») — страва турецької, болгарської, а також деяких інших національних кухонь балканського регіону.

Являє собою половинки баклажанів, фаршировані тушкованими на оливковій олії помідорами, цибулею і часником. Склад начинки може незначно змінюватися, але вона, як правило, залишається овочевою. Під дещо спотвореною назвою імам-баялди широко відома в Болгарії, Ізраїлі, Північній Македонії, Греції, Албанії й арабському світі. Подібна страва популярна й в Ірані, хоча в місцевому рецепті до начинки можуть додаватись інші овочі й трави. У Болгарії цю страву консервують на зиму в банках[3].

Походження назви[ред. | ред. код]

Назва, ймовірно, походить з легенди про турецькому імама, який знепритомнів від аромату, коли його дружина подарувала йому цю страву. Інші версії розповідають веселу історію, що він знепритомнів, почувши вартість складників або кількість олії, необхідної для приготування цієї страви[4].

Також у народній казці розповідається, як один імам одружився з дочкою торговця оливковою олією. Її посаг складався з дванадцяти банок найкращої оливкової олії, з якої вона кожен вечір готувала йому страву з баклажанів з помідорами та цибулею. Але на тринадцятий день на столі страви не виявилося. І коли імаму повідомили, що оливкової олії більше немає, він знепритомнів[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. TÜRK DİL KURUMU. Tdk.gov.tr. Архів оригіналу за 24 квітня 2015. Процитовано 15 грудня 2017.
  2. Hugh Fearnley-Whittingstall[en] (15 жовтня 2010). Hugh Fearnley-Whittingstall's aubergine recipes. The Guardian. Архів оригіналу за 28 травня 2015. Процитовано 12 травня 2015.
  3. Баклажаны по-болгарски «Имамбаялды». Архів оригіналу за 1 листопада 2017. Процитовано 13 квітня 2021.
  4. John Ayto, The Glutton's Glossary: A Dictionary of Food and Drink Terms, Routledge, 1990, ISBN 0-415-02647-4, p. 146.
  5. Gregory McNamee Movable Feasts: The History, Science, and Lore of Food, Greenwood Publishing Group, 2006, ISBN 0-275-98931-3, p. 82.

Посилання[ред. | ред. код]