Імперія Бафомета

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Імперія Бафомета
L'Empire du Baphomet
Жанр наукова фантастика,
альтернативна історія
Автор П'єр Барбе
Мова французька
Опубліковано 1972
Країна  Франція
Видання Fleuve Noir

«Імперія Бафомета» (фр. L'Empire du Baphomet) — науково-фантастичний та альтернативно-історичний роман французького письменника П’єра Барбе, вперше опублікований у 1972 році.

У романі показано тривоги того часу перед силою ядерної зброї. Сюжет є укронією, історією, паралельною нашій, точка розбіжності якої є 1118 рік.

Історія видань[ред. | ред. код]

Роман «Імперія Бафомета» у перекладі Бернара Кея двічі видавався у Франції:

  • Видавництво Fleuve Noir, збірка «Очікування» № 1560, ілюстрація Thole, 1972.
  • Видання, J'ai lu, № 768, 158 сторінок, ілюстрація на обкладинці Філіп Каза, 1977, (ISBN 2-277-11768-4).

Під час публікації в англомовних країнах була обрана назва «Метеор Бафомета».

Сюжет[ред. | ред. код]

Гуго де Пейн бачить падіння космічного корабля Бафомета в 1118 році
Гуго де Пейн бачить падіння космічного корабля Бафомета в 1118 році

У жовтні 1118 року поблизу Труа космічний корабель розбився на невеликій відстані від лицаря Гуго де Пейн. Він наближається до того, що сприйняв як великий камень, що впав з неба, і опиняється перед інопланетянином, якого вважає демоном. Істоті, яка просить, щоб її назвали Бафомет, вдається переконати Гуго, що вона не диявол, і укладає з ним угоду. Якщо Гуго створить Орден Храму і захоче створити християнську імперію на Сході, Бафомет допоможе йому, надавши йому зброю неймовірної сили, яка допоможе розгромити всіх ворогів. Ця зброя насправді є мініатюрними ядерними гранатами. Гуго де Пейн не знає, що таємний намір Бафомета полягає в тому, щоб згодом забезпечити своє панування на Землі найближчим часом.

У 1275 році, обложений в Сен-Жан-д'Акр, великий магістр храму Гійом де Боже на чолі декількох тисяч тамплієрів і госпітальєрів вів відчайдушну боротьбу проти сарацинів. На межі капіталяції йому допомагає зброя Бафомета, завдяки чому вдається перемогти своїх ворогів. За кілька місяців він розгромив арабів Близького Сходу і заснував могутню державу. За наказом Бафомета він залишив місто під опікою госпітальєрів і вирушив на зустріч спочатку з персами, а потім із силами могутнього монгольського імператора Кубілая-хана, щоб поборотися за панування в Азії аж до Китаю (Монголія / Китай). Завдяки брату-науковцю він розкриває секрети виготовлення атомних гранат і навіть встигає, завдяки відтворювачу матеріалу, створити їх декілька сотень.

Зрештою, західники (декілька десятків тисяч) стикаються з монголами, які зібрали в десять разів більші сили (кілька сотень тисяч чоловік). Хубілай-хан розпитує ворожбитів про долю битви, яка розпочнеться: більшість з них дуже обережні й передбачають великі втрати. Тибетський монах завдяки надзвичайним психічним здібностям відкриває, що Заходу допомагає сила не божественна або демонічна, а істота з іншої планети, яка використовує Захід для власної мети. Вважаючи, що його сили переважають ворогів, Хубілай-хан віддає наказ про наступ. Його армія знищена атомними гранатами, а хан потрапляє в полон.

На останніх сторінках роману Кубілай-хан повідомляє Гійома де Боже про одкровення тибетського ченця. Гійом зустрічає ченця, який переконує його в правдивості своїх висловлювань. Гійом наказує створити невелику команду ченців, які за своїми розумовими здібностями зможуть конкурувати з Бафометом. Розпочинається боротьба; ченці користуються перевагою і примудряються вбити Бафомета. Потім Гійом де Боже привіз космічний корабель Бафомета з Європи, щоб вивчити його структуру та роботу. Безсумнівно, завдяки цьому дослідженню ми зможемо створювати такі машини серійно і людство зможе підкорити зірки.

Останні два абзаци роману нагадують про те, що планета, на якій розгортаються події в романі не Земля, вона має два місяці. Автор показує, що його історія стосується Землі в паралельному всесвіті і що його оповідь є укронією.

Головні герої[ред. | ред. код]

  • Бафомет — інопланетна істота, яку спочатку вважали демоном, її призначення — правити Землею.
  • Гуго де Пейн — лицар, який заснував орден тамплієрів після того, як став свідком падіння космічного корабля Бафомета в 1118 році
  • Гійом де Божо — Великий магістр тамплієрів завойовує Близький Схід і більшу частину Азії після перемоги над Хубілай-ханом.
  • Хан Хубілай — командувач могутньої монгольської армії, зазнав поразки від Гійома де Боже і потрапив у полон.

Переклади[ред. | ред. код]

У 1972 році роман також був перекладений англійською під назвою «Метеор Бафомета» (англ. Baphomet's Meteor), 1977 року — нідерландською під назвою «Хрестовий похід Бафомета» (нід. De kruistocht van de Baphomet), в 1979 році — португальською під назвою «Космічні хрестоносці» порт. Os cruzados do espaço, в 1980 році — іспанською як «Імперія Бафомета» (ісп. El imperio de Baphomet), в 1990 році — угорською як «Імперія Бафомета» (угор. Baphomet birodalma), у 1993 році чеською під назвою «Імперія Бафомета» (чеськ. Říše Bafometova).

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]