Індивідуальний привід коліс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Концепція (вид зверху): у транспортному засобі двигуни від M1 до M4 незалежно приводять у рух відповідні колеса, можливо, через відповідні механізми передач.

Індивідуальний привід коліс (англ. Individual wheel drive, IWD) — колісний транспортний засіб із приводом, який дозволяє всім колесам отримувати крутний момент від кількох двигунів, незалежних один від одного[1]. Цей термін було введено для визначення тих електромобілів, у яких кожне колесо приводиться в рух окремим електродвигуном[2][3], на відміну від звичайних диференціалів.

Характеристики

[ред. | ред. код]

Ці транспортні засоби за своєю суттю мають низку вбудованих характеристик, які зазвичай приписують повнопривілним автомобілям або автомобілям із широкими системами керування. Ці характеристики можуть бути:

Інші особливості

[ред. | ред. код]

Двигуни, які використовуються в цих транспортних засобах, зазвичай є двигунами втулки коліс, оскільки в цьому випадку не потрібні компоненти трансмісії. Також можливі альтернативні компонування з внутрішніми двигунами та приводними валами.

Гідравлічний привід коліс

[ред. | ред. код]

Гідравлічні приводи коліс мають багато тих же функцій, що й електричні приводи коліс. Вони також не потребують центральної коробки передач, механічних диференціалів, карданних валів і забезпечують миттєве перемикання між переднім, заднім і повним приводом. Гідравлічні індивідуальні приводи коліс є стандартними для різних машин, таких як газонокосарки з нульовим поворотом, багаторазові підйомники/ фронтальні навантажувачі та вилкові навантажувачі. Гідравлічні приводи в основному зустрічаються в машинах, які здатні обертатись на місці, тобто з виключно малим діаметром повороту, і перемикатися між режимами вперед і назад без перемикання передач, наприклад, газонокосарки та вантажне обладнання.

Приклади

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. The top five electric 4x4s we want in Australia. CarsGuide (англ.). Процитовано 20 вересня 2021.
  2. The All New Lotus Evija: The Electric Car on Steroids. The Chic Icon (амер.). 23 грудня 2020. Процитовано 20 вересня 2021.
  3. What’s the Difference Between AWD and 4WD?. Chainsaw Journal (амер.). 4 квітня 2020. Процитовано 20 вересня 2021.