Інститут демократії та співробітництва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Institute of Democracy and Cooperation
Logo of the Institute of Democracy and Cooperation in Paris
Абревіатура IDC
Тип Think tank
Засновник Anatoly Kucherenad
Засновано 2008
Москва
Правовий статус фонд
Сфера human rights in the United Statesd
Країна  Франція
Штаб-квартира Rue de Varenne 63 bis
Розташування Paris
Director Natalia Narochnitskaya
Вебсайт: Official website

Мапа

Інститут демократії та співробітництва (Institute of Democracy and Cooperation)аналітичний центр, з офісами у Парижі та Нью-Йорку. Обидва були засновані у 2008 році російським юристом Анатолієм Кучереном та групою російських громадських організацій. Основною метою організацій було дати симетричну відповідь на звинувачення Freedom House про порушення прав людини у Російській Федерації. Нью-йоркський офіс припив роботу у 2015 році. Паризький офіс очолює історик і екс-депутат Держдуми Росії Наталія Нарочницька. Керівником відділу є британський філософ та історик Джон Лафленд.

Інститут пов’язують із російськими фондами, ЗМІ та дослідниками, ймоврно, що він був створений за ініціативою Путіна та Суркова.[1] На запитання про джерела фінансування екс-директор IDC Джон Лафленд заявив, що кошти надає Фонд історичного огляду в Москві, який, у свою чергу, фінансується грантами президента Росії.[2][3]

Фокус[ред. | ред. код]

Головна мета офісів – протидіяти односторонній інформації про Росію.[4]

Паризьке відділення очолює Наталія Нарочницька, за її словами, паризьке представництво також має стежити за становищем національних меншин у країнах ЄС, наприклад росіян у Латвії.[4]

Інститут працює по всій Європі, маючи партнерів у Римі, Берліні та Празі, є організатором кількох додаткових заходів в ООН у Женеві (акредитований в ООН зі статусом ECOSOC).

Фінансування[ред. | ред. код]

За інформацією Кучерени, Інститут фінансується за рахунок пожертвувань і не отримує державного фінансування. За його словами, це суто громадянська ініціатива , яка спирається на підтримку російських підприємців. Оскільки багато компаній у Росії є державними або сильно залежними від держави, російський кореспондент Борис Райтшустер вважає, що інститут і його російськомовні викладачі фінансуються з Росії.

Конференції[ред. | ред. код]

З 2012 року Інститут регулярно організовує «конференції суверенітету» конспірологічного-ідеологічного та правоекстремістського журналу Querfront Compact, де пропагують антиамериканізм та євразійство.

На першій конференції 24 листопада 2012 року у Берліні організатори співпрацювали з державним іноземним мовником Russia Today.

На конференції 2013 року у Парижі з'явилися тодішній медіа-партнер Elsässer Кен Джебсен, правоконсервативний депутат російської Думи Олена Мізуліна, історик-націоналіст Наталія Нарочницька та британський журналіст і прихильник Путіна Джон Лафленд.

Після анексії Криму в 2014 році російський уряд розширив співпрацю з європейськими правими популістами, в тому числі через великі фінансові позики від афілійованих з Кремлем банків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Propaganda of the Putin Era. 25 April 2013.
  2. How The Kremlin Wields Its Soft Power In France. RadioFreeEurope/RadioLiberty (англ.). Процитовано 14 лютого 2021.
  3. Sources of income FOUNDATION FOR HISTORICAL OUTLOOK | Open NGO Project. openngo.ru (рос.). Процитовано 14 лютого 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. а б Kreml-Treue kämpfen für die Menschenrechte - im Ausland. 05.02.2008.