Інтерлокальні колізії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інтерлока́льні колі́зії (міжобласні колізії) — особливий рід колізій законів, поява яких пов'язана з тим фактом, що в межах однієї країни можлива наявність різних субнаціональних правових систем, що пов'язано, зокрема, з існуванням самоврядних територій зі своїм власним законодавством. Тобто передумовою виникнення інтерлокальних колізій є існування різних за змістом нормативних актів, що регулюють ті самі відносини в територіальних одиницях однієї суверенної держави. Питання про те, котрий із місцевих законів підлягає застосуванню, повинно вирішуватися за допомогою норм так званого інтерлокального приватного права, які мають багато спільного, а нерідко й ототожнюються з колізійними нормами міжнародного приватного права.

Історія проблеми[ред. | ред. код]

Проблема інтерлокальних колізій спершу розвивалася під час колоніалізму, а потім — федералізму. Становлення колоніальної системи спричинило появу не лише колізій у сфері персонального права, а й колізій міжобласного характеру. Прикладом може бути Російська імперія, де наприкінці XIX — на початку XX ст. діяли Зведення законів (на більшій частині території), кодекс НаполеонаЦарстві Польському), а в Прибалтійських губерніях зберігали чинність Литовські статути та «остзейське право».

Як відомо, засновником вчення про міжобласні колізії в російській науці міжнародне приватне право був К. Малишев[ru], який присвятив цій проблемі розділ своєї праці «Курс загального цивільного права Росії» (1878 р.). Можливість обґрунтованого ним вирішення міжобласних колізій на основі методів порівняльного правознавства вчений вбачав у власних законах держави, але із врахуванням досвіду сусідніх, зокрема західних, держав у врегулюванні колізій законів різних місцевостей. К. Малишев проводив різницю між внутрішніми міжобласними колізіями і колізіями міжнародного характеру, а також вважав, що до міжобласних колізій не слід застосовувати категорію публічного порядку. З цим висновком можна було б погодитись, враховуючи те, що ordre public, у широкому розумінні, є породженням державного суверенітету. Щоправда, сучасна доктрина й практика здебільшого займають іншу позицію.

У другій половині XX ст. значну увагу американська література приділяла питанням інтерлокальних колізій. Більшість авторів розглядали ці колізії окремо від колізій міжнародного характеру, однак аналіз практики судів США у вирішенні спорів за участю суб'єктів з різних штатів або з інтерлокальним елементом інших типів, зокрема у сфері деліктів, свідчить, що в питанні про те, право якого штату слід застосувати, суди здебільшого керуються тими саме категоріями, що й у вирішенні міжнародних колізій. 1996 р., наприклад, суди двадцяти штатів були схильні покладатися на положення Restatement II (1971)[1], суди штатів Кентуккі, Мічиган і Невада керувалися lex fori[2], а деякі інші штати вдавалися до новітніх концепцій «кращого права»(5 штатів), «інтересу» (3 штати) і «тісного зв'язку» (3 штати).

За теперішніх часів особливої уваги заслуговує питання встановлення або визначення колізійних приписів щодо вирішення міжобласних колізій Китаю. Це — нова проблема, зумовлена нещодавнім приєднанням до Китаю територій Сянгану (Гонконг) і Аоминя (Макао), а також наполегливими вимогами китайського керівництва повернути під суверенітет Китаю острів Тайвань.

Способи вирішення інтерлокальних колізій[ред. | ред. код]

Законодавці країн, де існує проблема міжобласних колізій, неодмінно зустрічаються з питанням: чи можна вирішити ці колізії шляхом застосування загальних норм міжнародного приватного права, чи вони потребують окремого регулювання.

В останні десятиріччя XX ст. законодавство країн, в яких існують передумови для виникнення інтерлокальних колізій, характеризується встановленням однакових критеріїв для вирішення цих колізій і колізій міжнародного характеру. Інакше кажучи, спеціальне законодавство для вирішення інтерлокальних колізійних проблем майже ніде не розроблялося. В рамках доктрини висловлювалися різні, часом протилежні міркування — як про недоцільність розмежування внутрішніх і міжнародних колізій (Савіньї, Кан-Фройнд), так і про необхідність такого розподілу (Цительман, К. Малишев). Перша група авторів спирається здебільшого на ідею «міжнародної спільності», сформульовану Савіньї у другій половині XIX ст. Представники другого підходу ґрунтують свої висновки на різній правовій природі інтерлокальних і міжнародних колізій. Зокрема, вказується на те, що у сфері інтерлокальних колізій дуже рідко застосовується застереження про публічний порядок (або взагалі не застосовується), вужчий обсяг автономії волі, інакше вирішуються проблеми відсилання, кваліфікації тощо.

Неузгодженість поглядів у доктрині, звичайно ж, не сприяє розвиткові спеціального законодавства в галузі інтерлокальних колізій. Щоправда, останнім часом чіткіше розрізняють (особливо у США) норми міжнародного приватного права і норми інтерлокального права. Це пояснюється, зокрема, тим, що в багатьох країнах основним засобом визначення правоздатності і дієздатності особи визнається критерій громадянства, а не місця проживання чи перебування. Однак громадянство визначається передусім як зв'язок особи з суверенною державою, а не з її територіальним підрозділом. Громадянство, таким чином, добре спрацьовує як формула прикріплення у відносинах між суб'єктами різних держав, а не територіальних одиниць однієї держави.

Разом з тим слід зауважити, що норми міжнародного приватного права і норми, спрямовані на вирішення міжобласних колізій, засновані на тих самих критеріях прив'язки, як-от: місцезнаходження речі, місце укладення шлюбу тощо. Можна дійти висновку, що за структурою і змістом ці категорії норм майже ідентичні й здатні навіть за певних обставин замінювати одна одну (шляхом застосування норм за аналогією). Але кодифікація і застосування норм інтерлокального права мають свою специфіку, що зумовлює необхідність окремого дослідження проблеми інтерлокальних колізій.

Інтерлокальні колізії у Китаї[ред. | ред. код]

Від часу проголошення КНР 1949 р. Китай залишався унітарною соціалістичною державою з єдиною правовою системою, політико-правова концепція якої ґрунтувалася на конфуціанських принципах гармонії і єдності, а не множинності. Однак із підписанням Китаєм 1984 р. двох спільних декларацій зі Сполученим Королівством: про повернення йому Гонконгу 1997 р. і про повернення Макао 1999 р. ситуація почала змінюватися. Декларації передбачали створення в Гонконзі й Макао спеціальних адміністративних районів (CAP), причому Гонконг при встановленні над ним суверенітету Китаю мав утримувати незалежну законодавчу й судову владу (повноважну, до речі, виносити остаточні рішення, що не підлягають оскарженню). В 1997 і 1999 рр. набули чинності відповідно Основний закон Гонконгу[3] й Основний закон Макао — своєрідні міні-конституції, за якими Гонконг зберігав правову систему, на якій позначилося англійське common law, а Макао — правову систему, сформовану під впливом португальського цивільного права. Сьогодні ці правові системи містять поодинокі колізійні норми, яких явно недостатньо для вирішення міжобласних колізій.

Разом з тим останнім часом, починаючи з 1990 р., істотно зріс цивільний і торговельний обіг між континентальним Китаєм і Тайванем, що також є чинником збільшення кількості міжобласних колізій. Відмінності в правових системах основної території Китаю, Гонконгу, Макао і Тайваню викликають питання щодо застосовуваного права, а також можливості визнання й виконання судових рішень, винесених на території того чи іншого регіону.

Процес уніфікації права і вирішення міжобласних колізій у Китаї набуває унікальних специфічних рис, мабуть, не властивих жодній із федеральних систем. По-перше, порівняно із суб'єктами федеративних держав, таких, наприклад, як США (не кажучи вже про останні політичні перетворення у Російській Федерації), CAP Китаю наділяються значно ширшою автономією, тому колізії між CAP і Китаєм наближаються за своїм характером до міжнародних, а отже, стають інтенсивнішими. По-друге, в Китаї співіснують дві, по суті, антагоністичні, соціально-економічні системи, чим може бути обґрунтовано застосування тут категорії публічного порядку. По-третє, для Гонконгу й Макао зберігають чинність усі раніше укладені ними міжнародні договори, а також компетенція щодо укладення таких договорів у майбутньому, в тому числі у сфері колізійного права. І нарешті, в КНР, на відміну від федеративних держав, немає верховного судового органу, який координував би питання розмежування юрисдикцій і перегляду рішень незалежних судів CAP. Безумовно, найближчим часом ці фактори почнуть впливати на процес фомування законодавства у сфері міжобласних колізій і на практику його застосування.

Інтерлокальні колізії у США[ред. | ред. код]

Найбільш складні інтерлокальні колізії — це міжштатні колізії в США (федеральне право та право 50 штатів). Специфіка інтерлокального американського права полягає в тому, що кожен штат наділений максимальним об'ємом правової самостійності. На рівні федерації в США можна назвати тільки один імперативний правовий акт — Конституцію США 1787 р.[4] майже всі інші загальнофедеральні правові акти мають для штатів рекомендаційний характер. У кожному штаті діють свої власні кримінальні, цивільні, торгові та сімейні кодекси; в кожному штаті є і своє власне міжнародне приватне право (а от загальнофедерального міжнародного приватного права в США не існує).

Особлива складність американського інтерлокального права обумовлена тим, що законодавство штатів принципово різне (наприклад, повноліття в залежності від штату настає у віці від 18 років до 21 року; поняття постійного місця проживання в штаті Невада — 24 години перебування на його території, а у федеральному окрузі Колумбія — 6 місяців; в штаті Каліфорнія юридичні наслідки породжують і світська, і церковна форми укладання шлюбу, а в штаті Алабама — тільки церковна). Крім того, у всіх штатах діє система загального права, а в штаті Луїзіана — континентальна (Луїзіана — єдиний штат на території США, в чиєму Цивільному кодексі в 1991 р.[5] була проведена кодифікація міжнародного приватного права).

Інтерлокальні колізії в Україні[ред. | ред. код]

Сьогодні в ході кодифікації міжнародного приватного права поряд з тенденцією закріплення норм інтерлокального права виявляється і зворотна тенденція: скасування інтерлокальних колізійних норм у зв'язку з геополітичними змінами у Європі. Це особливо помітно в пострадянських державах. Наприклад, відпала необхідність у ст. 8 Цивільного кодексу УРСР 1964 р.[6] (застосування в Українській РСР цивільного законодавства інших союзних республік), яка встановлювала шість колізійних приписів щодо вирішення колізій між законами УРСР та інших союзних республік у таких сферах, як відносини власності, зобов'язання, форма угод, делікти, спадкування і позовна давність. У незалежній Україні не виникали труднощі через невідповідність її законодавству нормативно-правових актів Автономної Республіки Крим, цю проблему було розв'язано ще на рівні Конституції України[7], ст. 135 (ч. 2) якої встановлює, що нормативно-правові акти Верховної Ради Автономної Республіки Крим та рішення Ради міністрів Автономної Республіки Крим не можуть суперечити Конституції і законам України та приймаються відповідно до Конституції України, законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України та на їх виконання. Таким чином, в Україні немає об'єктивних передумов для виникнення інтерлокальних колізій, а також необхідності в їх регулюванні.

Звернімо увагу ще на один аспект інтерлокальних колізій, який набув закріплення в багатьох сучасних законодавчих актах про міжнародного приватного права. Мова йде про випадки, коли колізійна норма відсилає до країни з множинністю правових систем. Доктрина, законодавство й практика виходять у цьому відношенні з того принципу, що належна правова система повинна визначатися відповідно до правових норм цієї країни, а в разі відсутності таких норм — шляхом застосування критерію тісного зв'язку. Отже, питання регулювання інтерлокальних колізій набуває закріплення в кодифікаціях міжнародного приватного права, але згадане положення стосується не тих колізій, що можуть виникнути в межах даної правової системи, а тих, котрі виникають у праві іншої держави, до якого відсилає колізійна норма.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Restatement (Second) of Contracts[en]
  2. Lex fori[en]
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 вересня 2016. Процитовано 30 травня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 березня 2013. Процитовано 31 травня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 травня 2013. Процитовано 31 травня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Кодекс України «Цивільний кодекс Української РСР» від 18.07.1963 № 1540-VI
  7. Конституція України «Конституція України» від 28.06.1996 № 254к/96-ВР

Джерела[ред. | ред. код]