Іпу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іпу
Класифікація ударний музичний інструмент

Іпу (гав. ipu) — традиційний гавайський ударний музичний інструмент. Інструмент використовується для акомпанементу народних пісень та для музичного супроводу традиційного танцю хула.

Опис[ред. | ред. код]

Іпу виготовляється з порожніх плодів гарбуза. Існує два види іпу[1]:

  • іпу-хеке (гав. ipu heke), який виготовляється з двох гарбузових плодів різного розміру. У плодах вирізають отвори, вибирають вміст плодів та шліфують зсередини для хорошого звучання. Обидва плоди з'єднують отворами. Великий плід розташовується внизу, а у верхньому меншому зверху роблять отвір.
  • іпу-хеке-оле (гав. ipu heke ʻole) виготовляється з одного великого гарбузового плода.

Інколи на інструмент наносять фарбою візерунки (або випалюють), або покривають лаком. Грають на іпу сидячи, вдаряючи по верхній частині інструменту пальцями або долонями.

Історія[ред. | ред. код]

Іпу є стародавнім інструментом, створеним ще першими поселенцями Гавайських островів. Спершу він використовувався у релігійних та побутових ритуалах[2]. Іпу, що використовувався для релігійних магічних цілей, виготовлявся з плодів, які зривалися у ніч повного місяця[3].

У 1820-х роках християнські місіонери заборонили гавайцям використовувати іпу. Традицію використання іпу відроджено гавайським королем Давидом Калакау під час його правління у 1874-1891 роках.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ipu (Gourd) (англ.). Hula Preservation Society. Архів оригіналу за 8 липня 2012. Процитовано 27 грудня 2010.
  2. Lucas, Lois (1 січня 1982). Plants of Old Hawaii. Bess Press. ISBN 9780935848113. Архів оригіналу за 12 травня 2016. Процитовано 13 червня 2018.
  3. Hawaii Moon Phases - InstantHawaii. www.instanthawaii.com. Архів оригіналу за 13 червня 2018. Процитовано 29 вересня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]