Іспанська імміграція в Чилі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іспанці в Чилі
Самоназва Іспанія Чилі
Кількість

Чисельність За даними перепису:

22.524 іспанці, які проживають у Чилі, згідно (INE-DEM Chile, 2019). [1] 66.399 іспанців, які проживають у Чилі, згідно (MITES España, 2019): [2] 9.953 народилися Іспанії, ставляться до прямих іммігрантів. 52.592 народилися Чилі, ставляться до дітей прямих іммігрантів з подвійним громадянством.

3.812, що народилися в іншій країні.

Значна частина чилійського населення походить від іспанських поселенців, які мігрували в Чилі (в основному  з Андалузії, Кастилії, Естремадури і Басконії) між 16-18 століттям, під час колоніальної епохи, коли Чилі було частиною Іспанської імперії .

Хоча іммігранти  інших національностей з Європи теж були включені в іспаномовну базу чилійського суспільства, чилійський фольклор, тим не менш є безсумнівно іспанського походження, особливо андалузійського і басконського. Все, що стосується культури уаса можна з відносною легкістю відстежити в Андалусії. Як іспанська мова і католицька релігія як керівні ознаки службових елементів, так і сільська архітектура, ферми, маєтки і незліченна кількість традицій, які поширені в цій області, є спадщиною іспанських колоністів, які іммігрували в Чилі в минулому.

Згодом почалися нові хвилі іспанської імміграції протягом дев'ятнадцятого і двадцятого століть. Особливої ​​згадки заслуговує масовий приплив біженців у наслідок громадянської війни в Іспанії. Чилійці іспанського походження, які ідентифікують себе в культурному відношенні з Іспанією, є тими, чиї предки мігрували в Чилі як після здобуття незалежності, так і під час громадянської війни в Іспанії.

Хоча переважна більшість чилійців, білих і метисів, є в основному іспанського походження, які не пов'язують себе з Іспанією, а тільки з Чилі, або відносяться до іммігрантів з інших європейських країн. Причина полягає в тому, що їхні предки прийшли з Іспанії під час колоніальної епохи, а після здобуття Чилі  незалежності, вони назавжди поміняли свою іспанську ідентичність на чилійську .

Переважна більшість чилійців (майже 95 %), мають іспанські прізвища. 69 % є кастильсько-Андалузійського походження, 14 % басксько-Наварського походження, 3 % каталонсько-валенсійського походження. Найпоширеніше прізвище в Чилі — Гонсалес.  [1]

Тому, коли ми говоримо про іноземні імена, це не включає в себе іспанські прізвища, тому що вони вважаються чилійськими. З цієї причини, тільки меншість чилійців що народжені з іспанськими прізвищами визнають і відзначають свою іспанську ідентичність, як правило, їхні  батьки чи бабусі й дідусі народилися в Іспанії.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Thayer Ojeda, Luis (1989).

Посилання[ред. | ред. код]