Історична правда з Вахтангом Кіпіані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Історична правда з Вахтангом Кіпіані — українська щотижнева телепрограма, що виходить з 2013 року (до червня 2019 року транслювалася на телеканалі «ZIK», з 8 вересня 2019 року — на телеканалі «Еспресо»). Ведучий — Вахтанг Кіпіані.

Про проєкт[ред. | ред. код]

Перший випуск телепрограми вийшов 12 березня 2013 року на телеканалі «ZIK» під назвою «ФСБ проти Шухевича. Відповідь з Луб'янки 60 років потому»[1]. У студії програми був присутній син Романа Шухевича — Юрій.

Тематика програми охоплює історію України від Київської Русі до незалежності України. Упродовж 2013—2019 років вийшло близько 500 програм, а також декілька циклів програм, зокрема: Хроніка УПА, Корупція в СРСР, Розпад СРСР, Буремні 90-ті, Кати НКВС, Незалежна церква, Президенти.

Ведучий[ред. | ред. код]

Незмінним ведучим й автором телепрограми є Вахтанг Кіпіані — український журналіст, історик і публіцист.

Зміна каналу[ред. | ред. код]

14 червня 2019 року стало відомо, що Тарас Козак, народний депутат від фракції «Опозиційний блок» та соратник Віктора Медведчука, став новим власником телевізійних мовників телеканалу ZIK — компаній «Міст ТБ» і ТРК «Нові комунікації»[2]. Саме тому Вахтанг Кіпіані оголосив на своїй сторінці у Facebook, що закриває проєкт і йде з каналу.

Дорогою на презентацію книги «Справа Василя Стуса» дізнався новину, що адвокат Стуса Медведчук купив телеканал, на якому понад 6 років виходила програма Історична правда-ZIK. Ми зробили близько 500 випусків. Як автор і ведучий програми повідомляю, що передача закривається. Медведчук — це ворог моєї країни, вбивця і минулого, і майбутнього[3].

Відомо також, що після цього 10 каналів і продакшенів запропонували Вахтангові Кіпіані випускати проєкт на своїх каналах. За його словами, першим це запропонував Микола Княжицький, колишній власник «Еспресо»[4]. У вересні 2019 року стало відомо, що таким каналом стане «Еспресо», на якому телепрограма виходить щонеділі[5].

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Телепрограма здобула декілька нагород:

  • У лютому 2014 року Вахтанг Кіпіані переміг у номінації «Ведучий/ведуча програми будь-якого формату — регіон» у Національній телевізійній премії «Телетріумф» за роботу над єдиним в Україні історичним тележурналом «Історична правда».
  • 25 травня 2018 року на щорічному журналістському конкурсі «Честь професії» програма «Радикальні методи національної боротьби. Український тероризм» Тетяни Кузьмінчук потрапила у фінал (номінація «Найкраще подання складної теми»)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Історична правда з Вахтангом Кіпіані». «ФСБ проти Шухевича. Відповідь з Луб’янки 60 років потому» - Історична правда з Вахтангом Кіпіані. zik.ua (ua) . Архів оригіналу за 3 жовтня 2019. Процитовано 30 вересня 2019.
  2. Соратник Медведчука та власник «112 Україна» і NewsOne купив телеканал ZIK. Редакція планує звільнятися та публікувати заяву. thebabel.com.ua (укр.). 14 червня 2019. Архів оригіналу за 16 червня 2019. Процитовано 28 вересня 2019.
  3. Після зміни власника каналу ZIK про звільнення заявила група журналістів. Гендиректор холдингу теж звільнився. gordonua.com. Архів оригіналу за 3 жовтня 2019. Процитовано 28 вересня 2019.
  4. “Історичну правду з Вахтангом Кіпіані” готові показувати 10 телеканалів. Історична правда. Архів оригіналу за 3 жовтня 2019. Процитовано 28 вересня 2019.
  5. «Еспресо» у новому сезоні запустить проєкти Романа Скрипіна і Вахтанга Кіпіані. detector.media (укр.). 6 вересня 2019. Архів оригіналу за 3 жовтня 2019. Процитовано 28 вересня 2019.