Історія з грифом «секретно»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Історія з грифом СЕКРЕТНО»
Автор Володимир В'ятрович
Назва мовою оригіналу Історія з грифом секретно
Ілюстрації фоторепродукції з архіву Служби Безпеки України
Дизайн обкладинки Оля Сало
Країна Україна
Мова Українська
Жанр історична мемуаристика
Видавництво Наш Формат
Видано 2013
Видано українською 2013
Сторінок 328
ISBN 978-966-2720-11-2

«Історія з грифом „Секретно“» — серія книг відомого українського історика, голови УІНП Володимира В'ятровича, видана в рамках спільного проекту «Наш формат історії» з мистецької агенцією «Наш Формат» , Центру досліджень визвольного руху та видавництва «Часопис» (Львів) у 2013 році.

У книгах «Історія з грифом секретно». Таємниці українського минулого з архівів КГБ", «Історія з грифом „секретно“. Нові сюжети» та «Історія з грифом „Секретно“. Українське XX століття» розповідається про недавнє трагічне минуле України 1918—1991 року.

Автор книги на посаді директора архіву Служби безпеки України розсекретив архіви радянської спецслужби від ЧК.

Ці книги є результатом чотирирічного дослідження архівних таємниць української історії ХХ століття, що зберігалися у сховищах КҐБ.

«Історія з грифом „Секретно“. Українське ХХ століття» — серед переможців всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2013».

Зміст[ред. | ред. код]

Це науково-популярне видання має близько 700 сторінок. У книзі є 66 історій, зокрема, з такими назвами: «Бандера: старі та нові міфи», «Бабин Яр: пам'ять і політика», «Від УВО до ОУН», «Лесь Курбас у сталінському театрі абсурду», «Голодомор. Стирання пам'яті». Книга — про донедавна невідомі аспекти загальновідомих подій.

До уваги читача — 32 нариси на основі розсекречених документів з архіву СБУ.Українська сторона представлена низкою людських доль. Герої розповідей — учасники протистояння системі. Вони — з усієї України, вони — політичні, військові, мистецькі, церковні діячі, вони — студенти і священики, поети і діти, солдати і батьки.

Радянський режим представлений так, як його без прикрас і пудри висвітлювала його ж спецслужба: КГБ. Діяльність її висвітлена в донедавна таємних операціях: на сторінках книги можна побачити і щоденне життя таємних органів: фальсифікації, оперативні розробки, агентурні операції, і глобальні інформаційні війни спецслужб СРСР та США, в епіцентрі яких — українське минуле. В'ятрович розповідає про механізми депортацій та нутрощі радянської тюремної системи, яка хоч і здавалася бездоганною, втім була зламана ціною життя і здоров'я кількох поколінь.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Українська правда: Тридцять дві історії з-під грифу «Секретно» [Архівовано 23 вересня 2014 у Wayback Machine.]
  2. Сайт книгарні «Є»: Історія з грифом секретно. Нові сюжети. Володимир В'ятрович [Архівовано 27 травня 2019 у Wayback Machine.]
  3. Телевізійна служба новин: Історія з грифом «секретно» [Архівовано 28 квітня 2015 у Wayback Machine.]
  4. Газета по-українськи: Наказу знищувати поляків не було — уривок з книги "Історія з грифом "Секретно [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]
  5. Газета «День»: Володимир В'ятрович. Історія з грифом «Секретно» [Архівовано 15 травня 2014 у Wayback Machine.]