Іштван Молнар (художник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іштван Молнар
угор. Molnár István
Народження 27 січня 1968(1968-01-27)
Мукачево, СРСР
Смерть 21 червня 1993(1993-06-21) (25 років)
  Ужгород, Україна
Національність угорець
Країна СРСР, Україна
Жанр живопис
Навчання художня студія Золтана Баконія в Ужгороді, Ужгородське училище прикладного мистецтва, Львівський державний інститут прикладного і декоративного мистецтва, стажування в Угорщині
Діяльність художник
Роки творчості 1987-1993

Іштван Молнар (угор. Molnár István, 27 січня 1968(19680127), Мукачево — 21 червня 1993, Ужгород) — український і радянський художник і графік угорського походження.

Життєпис[ред. | ред. код]

Одна з найяскравіших і найталановитіших постатей молодіжної культури Закарпаття і Західної України кінця 1980-х —початку 1990-х рр. Народився в угорській сім'ї в Мукачеві. Зі шкільних років відвідував художню студію Золтана Баконія в Ужгороді. У 19821987 рр. навчався в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. Захоплювався рок-музикою, яка стала невід'ємною частиною його життя та творчості. Після закінчення училища разом із друзями-музикантами створив рок-гурт «St. Pauli Guys». Тоді ж навколо І. Молнара сформувалася неформальна група молодих художників під назвою «Ліве око». У 19891993 рр. продовжив навчання у Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва, пройшов стажування в Угорщині.

Доля відміряла обдарованому художнику менше семи років активної творчості. Короткий, але надзвичайно яскравий і потужний період, за який створено декілька десятків неординарних художніх робіт (здебільшого подарованих друзям) і взято участь у серії виставок групи «Ліве око» в Ужгороді, Львові, Будапешті, Ряшеві, Берліні, Чикаго[1] Фатальна хвороба вирвала з життя 25-річного художника, чимось трагічно-парадоксальним повторивши долю австрійського експресіоніста Еґона Шіле, зі стилістикою якого перегукуються окремі полотна І. Молнара. Модерні й актуальні в епоху «пізнього рок-н-ролу», його твори і сьогодні продовжують вражати відвертістю, глибиною змісту, промовистою експресією і позачасовою мистецькою силою.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]