Іщук Володимир Степанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іщук Володимир Степанович
 Рядовий
Загальна інформація
Народження 14 серпня 1984(1984-08-14)
Бубнів, Волинська область
Смерть 26 серпня 2014(2014-08-26) (30 років)
Іловайськ
Поховання Луцький район
Псевдо «Кущ»
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  МВС
Рід військ  Спеціальна міліція
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Володи́мир Степа́нович Іщу́к (14 серпня, 1984, Бубнів, Волинська область — 26 серпня, 2014, Іловайськ, Донецька область) — український вояк, рядовий роти патрульної служби міліції особливого призначення «Світязь» УМВС України в Волинській області, учасник війни на сході України. Загинув у боях за Іловайськ.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1984 року в селі Бубнів (Локачинський район, Волинська область). Мама сама виховувала трьох дітей — чоловік загинув у віці 35 років. Після закінчення загальноосвітньої школи у селі Підгайці з 2002 по 2004 рік служив у Збройних силах України.

Міліціонер, проживав з родиною у селі Підгайці. Коли були події на Майдані, хлопці біля Луцька блокпости виставляли — він стояв там. Коли був штурм прокуратури, він брав у ньому участь; потім вони їздили на навчання у Сокиричі.

У серпні 2014 зголосився добровольцем. В переддень всіх обдзвонив, переговорив. Загинув 26 серпня в часі артилерійського обстрілу бойовиками міста Іловайськ. В Іловайську добровольці перебували тиждень в оточенні та під постійними обстрілами утримували позиції. Зазнав важких поранень, вчасно евакуювати не було змоги, помер від поранень. Першим рна їхньому блокпосту поранення отримав Святослав Романюк; коли Володимира поранила — в підвал його забирав Михайло Білецький.

Вдома залишилися дружина Наталія, син Станіслав 2011 р.н. та донька Ганя 2014 р.н., мама та сестра Валентина. Похований 2 вересня 2014 року в селі Підгайці Луцького району.[1]

Його прадід Матвій Данилюк був учасником Бою під Крутами.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ступеня (29 вересня 2014, посмертно) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.
  • Його портрет розміщений на меморіалі «Стіна пам'яті полеглих за Україну» у Києві: секція 3, ряд 3, місце 19
  • Вшановується 26 серпня на щоденному ранковому церемоніалі вшанування українських захисників, які загинули цього дня у різні роки внаслідок російської збройної агресії[2]
  • Почесний громадянин Волині (посмертно; рішення Волинської обласної ради від 10.12.2020 № 2/21)
  • «Іловайський Хрест» (посмертно)

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]