Ієронім Яновський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ієронім Яновський
Народився 1736
Полтавська губернія, Російська імперія або Мала Русь
Помер 16 січня 1814(1814-01-16)[1] або 16 (28) січня 1814
Новгород-Сіверський, Чернігівська губернія, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Діяльність чернець, священник
Alma mater Києво-Могилянська академія і Київська духовна академія
Заклад Полтавська слов'янська семінарія
Посада ректор
Конфесія православ'я

Ієронім Яновський (світське ім'я — Яким; 1736, Полтавщина — 16 січня 1814, Новгород-Сіверський) — українській освітній та релігійний діяч, історик. Ректор Полтавської слов'янської семінарії. Архімандрит Київського Михайлівського Золотоверхого монастиря

Біографія[ред. | ред. код]

Син священика. У 2-й половині 40-х — 50-х роках XVIII століття навчався у Києво-Могилянській академії, по закінченню якої висвячений на священника.

1763 року Яновського призначено полтавським протопопом. З 1776 року, коли до Полтави прибув перший архієпископ Слов'янський і Херсонський (з місцем перебування в Полтавському Хрестовоздвиженському монастирі) Євгеній Булгаріс, Ієронім став членом Слов'янсько-Херсонської (пізніше Катеринославської) консисторії, а також активним помічником архієпископа.

За дорученням Булгаріса розробив пропозиції щодо утворення на базі школи півчих при Хрестовоздвиженському монастирі Полтавської слов'янської семінарії з 10-річним терміном навчання, де б навчалися представники усіх станів. Він же був і першим ректором семінарії (17781779).

1786 року прийняв чернечий постриг у Києво-Печерській Лаврі, був її намісником.

1 січня 1799 року висвячено у сан архімандрита Київського Михайлівського Золотоверхого монастиря, 1800 переведено намісником до Новгород-Сіверського Спасо-Преображенського монастиря.

1804 року викликано до Санкт-Петербурґа на чергові священнослужіння та проповіді, але відмовився їхати, посилаючись на похилий вік.

Яновський — автор «Краткого описания Новгород-Северского Спасского монастыря», надрукованого в «Истории Российской иерархии».

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Павловский И. Ф. Полтавцы. Полтава, 1914;
  • Жук В. Н. Унікальна пам'ятка історії та культури. Полтава, 1993.