Абгора

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Абгора — терпкий сік незрілого винограду, який використовується в азербайджанської кухні замість оцту як компонент в процесі приготування ряду м'ясних страв з цілого м'яса (гора-мусабе, сабзі-кавурма, туршу-кавурма, плов та інші)[1] для додання м'ясу ніжності і кислуватого присмаку. Вперше властивості абгори були докладно описані у творі лікаря Мухаммеда Юсіфа Ширвані під назвою «Тіббнаме» (XIV століття)[2].

Приготування[ред. | ред. код]

Для приготування абгори грона незрілого винограду необхідно очистити, вимити і розім'яти. Отриману масу пропускають через сито і марлю, а отриманий сік розливають в скляний посуд доверху, щоб майже не залишилося повітря, оскільки повітря, яке залишилося в пляшці, могло негативно вплинути на смакові якості напою.

Наповнивши соком скляний посуд, її щільно закорковували. Соус зберігається не дуже довго.

Зовнішній вигляд і зберігання[ред. | ред. код]

Колір соку абгора має золотисто-жовтий колір. Пляшки з абгорою необхідно зберігати в темному місці.[3]

Інше[ред. | ред. код]

Крім застосування в готуванні, з абгори також готується напій до жирних страв і в Азербайджані — соку приписують лікувальні властивості корисні хворим діабетом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (Кулінарний словник В. В. Похлебкина, 2002)
  2. Рафигоглу, Исмаил (20160429T2114+0400). Чудо-лекарство: снижает давление и сахар в крови, укрепляет сердце. Sputnik Азербайджан (рос.). Архів оригіналу за 2 лютого 2022. Процитовано 2 лютого 2022.
  3. Абгора. varimparim.ru. Архів оригіналу за 2 лютого 2022. Процитовано 2 лютого 2022.