Абдул Кадім Гакк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абдул Кадім Гакк
Прізвисько HAQQ
Народився 24 грудня 1968(1968-12-24) (55 років)
Детройт, Мічиган, США
Країна  США
Діяльність художник, ілюстратор, музикант, письменник, фотограф
Знання мов англійська

Абдул Кадім Гакк (англ. Abdul Qadim Haqq; нар. 24 грудня 1968), також відомий як Гакк і Стародавній, — американський художник, який народився та виріс у Детройті, штат Мічиган. Вважається послом мистецтва номер один у Детройті для всесвітньо відомих виконавців техно-музики.[1] Твори Гакка представлені по всьому світу на класичних записах звукозаписних лейблів Детройт-техно, а саме на записах Хуана Аткінса, Metroplex, Дерріка Мея, Transmat, Underground Resistance, Кевіна Сондерсона, Карла Крейга. Із 1989 року Абдул Кадім Гакк обслуговує техно-музичну спільноту через Techno Visual Art. Його творчість продовжує надихати шанувальників у всьому світі[2].

Біографія[ред. | ред. код]

Гакк, засновник Third Earth Visual Arts[3], базує свої футуристичні концепції на подорожах у часі[4]. Його любов до фантастичного мистецтва була надихнута дитячими розвагами, такими як перегляд наукової фантастики та японської анімації. «У дитинстві я дивився лише японські мультфільми, як-от Speed Racer, Battle of the Planets і Robotech», — каже Гакк. «Я постійно їх дивився; я ніколи не пропускав жодної серії»[4]. У дитинстві Гакк часто хворів на астму, тому йому доводилося залишатися вдома, через що він витрачав значну частину свого часу на перегляд наукової фантастики та фентезі-шоу по телевізору. Це, у свою чергу, спонукало його створювати й ілюструвати власні історії. У Коледжі креативних досліджень, який спочатку називався Центром креативних досліджень у Детройті, Гакк вивчав графічну ілюстрацію. Після закінчення навчання в 1991 році він присвятив себе роботі художника-футуриста, і сьогодні залишається відданим техно-мистецтву Детройта[4].

Кар'єра[ред. | ред. код]

У жовтні 1989 року Гакк завершив свою першу роботу для звукозаписної компанії Дерріка Мея Transmat. Пізніше того ж року Гакк познайомився з Майком Бенксом і UR. «Ми почали з того, що Деррік Мей з Transmat попросив нас зробити обкладинки для його лейблу. Ми почали працювати там, і йому це сподобалося, тож він дозволив нам мати студію в підвалі Metroplex, про яку він домовився з Хуаном Аткінсом. Спочатку Third Earth Visual Arts складалася з чотирьох студентів-художників, але ми всі пішли різними шляхами, і я єдиний, хто залишився з нею протягом останніх 25 років».

Після закінчення школи мистецтв у 1991 році він познайомився з Бенксом і написав для нього свій перший проект. Він пригадує, що мав однакові почуття щодо звуку тоді і зараз; «[Музика] завжди звучала так, наче була з іншого світу», — каже він. У той час UR був новим, але музика вже була живою. Хакк знав це з ночей, проведених на танцях у Музичному інституті, які закарбувалися в міській історії комп'ютерних танцювальних джемів. Одного разу Деррік Мей проглянув кілька записів у своєму щоденнику про ритуали індіанців і вибрав кілька нотаток Гакка про лакоту для обкладинки свого великого твору «Ритм — це ритм» «Початок». Цей випадок був лише одним із зростаючих моментів очних і окомірних (третіх і фізичних) видінь Гакка, які рівномірно нарощують оптичне захоплення.

«Спільна виставка Абдула Кадіма Гакка та Ватанабе Шінічіро» проводила художню виставку з 24 квітня 2010 року до 1 серпня 2010 року. Виставка була відкрита в Нідерландах у «GalleryIKOI» та в Токіо, Японія, 24 червня 2010 року. Буклет був опублікований Storyriders в Японії[5]. З нагоди публікації буклету, який підсумовує цю подію, «Реквієм для душі машини», що відбулася 26 червня в клубі Seata в Кітіходзі, Токіо, в клубі Seata в Кітіходзі. «Спільна виставка Абдула Кадіма Гакка та Ватанабе Шінічіро», який займає важливе місце на технічній сцені Детройту, а саме: обкладинки для вінілових платівок та компакт-дисків, а також графічні роботи. Абдул Кадім Гакк написав нові роботи для цієї виставки, картини, які він створив на основі натхненних, оригінальних історій Ватанабе Шінічіро.

У 2014 році Гакк опублікував книгу під назвою «1989–2014: 25 років техно-мистецтва в 2014 році», яка містить фотографії та ілюстрації важливих робіт детройтських техно-сцен, у тому числі Drexciya, Джеральда Мітчелла, Dj Rolando. Ця робота містить вичерпний звіт про діяльність та історію документація, яка описує техно-спільноту Детройта в одній книзі[6].

«Технаномікрон» — це 30-сторінкова художня книга розміром 10 дюймів під назвою «Повстання технолордів». Вона містить абстрактні ілюстрації видатних художників Детройта, а також короткі біографії, написані у власному унікальному науково-фантастичному стилі оповіді Абдула[7].

Плідний і шанований детройтський техно-художник Абдул Гакк ділиться добіркою своїх улюблених робіт і беззаперечної детройтської техно-класики з архівів Underground Resistance, Карла Крейга, Дерріка Мея, Джеффа Міллса і Suburban Knight. Протягом багатьох років Гакк здійснив цілу низку вилазок для вищезгаданих артистів та їхніх лейблів. Він відповідав за створення деяких ранніх обкладинок для лейблу Transmat, а також за різні проекти для Planet E, включаючи добре відому обкладинку Intergalactic Beats. Згодом Абдул дуже тісно співпрацював з Underground Resistance і донині створює більшу частину обкладинок для їхнього лейблу, залишаючись ключовою фігурою у створенні унікальних образів для найвидатнішої техноінституції. Якщо ви не знайомі зі стилем живопису Гакка, то ця збірка стане чудовою відправною точкою, адже дегустація робіт цього художника міститься в доданому тридцятидвохсторінковому артбуці. До цього лімітованого видання входить друкований артбук[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Abdul Qadim Haq, Abdul Qadim. Third Earth Visual Arts 1989–2014: 25 Years of Techno Art. www.submerge.com. Архів оригіналу за 4 червня 2016. Процитовано 10 травня 2016.
  2. Harris, Tamara (11 серпня 2006). Detroit History: Abdul Qadim Haqq. Detroit Techno Militia dot com. Detroit Techno Militia. Архів оригіналу за 13 травня 2016. Процитовано 11 травня 2016.
  3. Third Earth Visual Arts. www.thirdearthvisualarts.com. self. Процитовано 11 травня 2016.
  4. а б в Abdul Qadim Haqq: 25 Years of Techno Art. Red Bull Academy Daily. Процитовано 10 травня 2016.
  5. Party! Requiem for a Machine Soul feat. Shinichiro Watanabe. Gallery Ikoi. Storyriders. 21 червня 2010. Процитовано 11 травня 2010.
  6. Ikoi Booklet-Requiem for a Machine Soul. www.storyriders.net/. Storyriders. 29 травня 2010. Процитовано 11 травня 2016.
  7. Hussain, Imran (2 лютого 2013). the-technanomicron. Kouros-Synth. Архів оригіналу за 4 червня 2016. Процитовано 15 травня 2016.
  8. Wedge, Alan. V.A. – The Technanomicron Volume 1: A Techno Artbook CD Compilation (Third Earth Visual Arts). interstellarsounds.com. Процитовано 15 травня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]