Абу Біляль аль-Харбі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абу Біляль аль-Харбі
араб. أبو بلال الحربي
Ім'я при народженні араб. ناصر محمد عوض الغيدان الحربي
Народився 20 липня 1974(1974-07-20) або 5 вересня 1974(1974-09-05)
Ель-Касим, Саудівська Аравія
Помер 2017
Ємен
Країна  Саудівська Аравія
Діяльність терорист
Знання мов арабська
Конфесія іслам

Насір Мухаммад Авад аль-Гідан аль-Харбі (1974—2017), відомий як Абу Білал аль-Харбі — ісламський бойовик, член терористичної організації Ісламська держави (ІД), губернатор її відділення в Ємені (вілаят Ємен).

Біографія[ред. | ред. код]

Він народився в регіоні Аль-Касим у Саудівській Аравії 20 липня або 5 вересня 1974 року[1]

У вересні 2014 року він встановив контакт з ІД. Наприкінці 2014 року він нібито сприяв переміщенню людей і матеріалів для операцій ІД в Саудівській Аравії.

За даними Міністерства фінансів Сполучених Штатів, він завербувався на користь Ісламської держави в Ємені в середині 2015 року.[2]

У грудні 2015 року відбувся бунт проти свого правління на посаді губернатора членів Ісламської держави в Ємені, які звернулися до керівництва Ісламської держави в Сирії та Іраку з проханням замінити його. Сімдесят членів оголосили про відхід у листі, опублікованому в Інтернеті, хоча вони заявили про свою вірність Абу Бакру аль-Багдаді.

Автори звинуватили його та його «внутрішнє оточення» у скоєнні «надмірів і порушень шаріату».

У листі далі перераховувалися три порушення шаріату, які, ймовірно, вчинив Абу Білал: неправомірне «звільнення ряду солдатів» після того, як вони подали скаргу, ненадання «основних ресурсів» під час бою в губернаторстві Хадрамаут і відмова підкоритися на шаріатське рішення проти регіонального командира. Були висунуті додаткові звинувачення в «утиску пригноблених» і «вигнанні мухаджирів». Тоді вони вимагали від Багдаді звільнити губернатора Ємену разом із «його свитою».

Абу Убайда Абд аль-Хакім, член консультативної ради Ісламської держави, відповів, відхиливши прохання про усунення губернатора та сказавши: «Те, що ви наважилися зробити, категорично відхилено. Ви повинні почути та підкоритися тому, кому доручено з вашим еміратом, і вам доручено його еміратом над вами».[3]

У 2017 році Ісламська держава Іраку та Леванту — провінція Ємен поширила відеозаписи, які оплакують смерть Абу Білала аль-Харбі, але обставини його смерті невідомі.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Specially Designated Nationals List Update. U.S. Department of the Treasury. United States Government. 29 September 2015. Процитовано 17 July 2016.
  2. Treasury Sanctions Major Islamic State of Iraq and the Levant Leaders, Financial Figures, Facilitators, and Supporters. U.S. Department of the Treasury. United States Government. 29 September 2015. Процитовано 17 July 2016.
  3. Roggio, Bill; Joscelyn, Thomas (23 December 2015). Divisions emerge within the Islamic State's Yemen 'province'. The Long War Journal. Процитовано 17 July 2016.
  4. Kendall, Elisabeth (January 2019). The Failing Islamic State within the Failed State of Yemen. Perspectives on Terrorism (англ.): 80.