Аварійні коди суден

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

На додаток до сигналів лиха, таких як Mayday і pan-pan, більшість суден, особливо пасажирських, використовують деякі екстрені сигнали, щоб попередити екіпаж на борту. У деяких випадках сигнали можуть сповіщати пасажирів про небезпеку, але в інших мета полягає в тому, щоб приховати надзвичайну ситуацію від незачеплених пасажирів, щоб уникнути паніки або надмірної тривоги. Сигнали можуть бути у формі звуків тривожних дзвінків, звуків суднового свистка або кодових імен, що передаються через систему оповіщення.

  • Альфа, Альфа, Альфа (англ. Alpha, Alpha, Alpha) — це код невідкладної медичної допомоги на борту кораблів Royal Caribbean.[1]
  • Команда Альфа, Команда Альфа, Команда Альфа (англ. Alpha Team, Alpha Team, Alpha Team) — це код пожежної ситуації на борту кораблів компанії Carnival Cruise Line.
  • Зберіться на пунктах збору (загальний аварійний сигнал) (англ. Assemble at Muster Stations (General Emergency Signal)), сім коротких гудків, а потім один довгий гудок корабельного гудка та внутрішньої системи сигналізації.[2]
  • Браво, Браво, Браво (англ. ravo, Bravo, Bravo) використовується багатьма круїзними компаніями, щоб попередити екіпаж про пожежу чи інший серйозний інцидент на борту, не турбуючи пасажирів.[1][3]
  • Операція Brightstar (англ. Operation Brightstar) позначає невідкладну медичну допомогу, наприклад серцевий напад або інсульт на суднах Carnival і Disney Cruise Line. Оголосити його може лише один з медичної бригади або офіцер з підвищеною медичною підготовкою. Промовлене слово Brightstar через PA, іноді доповнене груповим сигналом на системі пейджера, сповістить медичну команду, включаючи всіх лікарів і медсестер, щоб відвідати місце. Офіцер вентиляції (VO) також попереджається під час Brightstar. VO запустить живлення для охолодження в морзі (якщо він ще не використовується) як запобіжний захід.
  • «Чарлі, Чарлі, Чарлі» (англ. Charlie, Charlie, Charlie) — це код загрози безпеці на борту кораблів Royal Caribbean і код для майбутніх операцій вертолітної лебідки на борту суден з ліфтами c-bed.
  • Код блю (англ. Code blue) зазвичай означає невідкладну медичну допомогу.
  • Дельта, Дельта, Дельта (англ. Delta, Delta, Delta) — код можливої біологічної небезпеки серед деяких круїзних ліній. Частіше використовується для сповіщення екіпажу про пошкодження корпусу на борту деяких ліній.
  • Echo, Echo, Echo — код можливого зіткнення з іншим кораблем або берегом на борту кораблів Royal Caribbean, або якщо корабель починає дрейфувати.[1] На борту деяких круїзних ліній це означає небезпеку сильного вітру під час перебування в порту. Він попереджає екіпаж, відповідальний за трап, двигуни тощо, щоб вони зайняли позицію та були готові до нових маневрів.
  • Пожежа та надзвичайна ситуація (англ. Fire and emergency), безперервний дзвінок загальної тривоги протягом десяти секунд і безперервний звук суднового свистка протягом десяти секунд. Це сигнал про залишення судна, який використовується в Celebrity Cruises.[2]
  • Кіло, кіло, кіло (Kilo, Kilo, Kilo) на Royal Caribbean є загальним сигналом для екіпажу повідомляти на станцію екстреної допомоги.[1]
  • Містер Моб (англ. Mr Mob) означає людина за бортом.[4] Про людину за бортом також можна сповістити трьома тривалими звуками суднового свистка та загальним сигналом тривоги (азбукою Морзе «Оскар»).[2]
  • Містер Скайлайт (англ. Mr Skylight) викликаний через систему озвучення, є сповіщенням для екіпажу на борту та означає, що десь сталася незначна надзвичайна ситуація.[5][6]
  • Оскар, Оскар, Оскар (англ. Oscar, Oscar, Oscar) — це код людини за бортом на кораблях Royal Caribbean і Celebrity.[1]
  • Пурелл, Пурелл, Пурелл (англ. Purell, Purell, Purell) вказує місце для очищення (блювотини) на кораблях знаменитостей.
  • Red Parties, Red Parties, Red Parties використовується Disney Cruise Line через систему PA, щоб попередити екіпаж про пожежу або можливу пожежу на борту судна.
  • Star Code, Star Code, Star Code — це код для екстреної медичної допомоги на борту кораблів знаменитостей.
  • Зулу, зулу, зулу (англ. Zulu, Zulu, Zulu) — це код бійки на борту більшості круїзних ліній.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки та література[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Presser, Brandon (2 February 2018). Secret codes, subliminal messaging behind world's biggest cruise. Bloomberg. Процитовано 2 September 2022 — через Chicago Tribune.
  2. а б в The National Oceanic and Atmospheric Administration (2000). General Shipboard Policy Information.
  3. United States Coast Guard – Ken Olsen. Report of Investigation into the Circumstances Surrounding the Fire aboard Royal Caribbean International Passenger Vessel Nordic Empress (PDF).
  4. The Courier Online – Michael Pearson (2002). Semester at Sea: "Innocents Abroad, 2002". Архів оригіналу за 7 вересня 2006. Процитовано 15 березня 2006.
  5. The Joint Accident Investigation Commission of MV ESTONIA and Edita Ltd. (1997). Final report on the MV ESTONIA disaster of 28 September 1994. Архів оригіналу за 18 March 2007. Процитовано 6 April 2008.
  6. Anders Bergek; Hanna Johansson; Maria Lundquist; Sara Rutgersson; Chris Ryder; Jessica Stark; Maria Stensdotter. Linköpings universitet (2003). Sjögång och skeppsjargong (PDF) (швед.).