Авілова печера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авілова
рос. Авилова пещера
Розташування
Країна  Росія
Регіон Ростовська область
Місцевість Біла Калитва
Карти розташування
Авілова печера. Карта розташування: Росія
Авілова печера

Мапа

Авілова печера (рос. Авилова пещера) — печера, яка розташована на Авілових горах на півночі міста Біла Калитва в Ростовській області[1].

Географія

[ред. | ред. код]

Авілові гори являють собою частину Донецького кряжу. Гори розташовані на березі річки Калитви. З боку річки закінчуються гори стрімкою скелею, а біля вершини скель розташована Авілова печера.

Історія

[ред. | ред. код]

Свою назву Авілова печера отримала по імені старця Авіла, який раніше жив у Ригінській печері, потім переселився в Авіловську печеру і там жив протягом 20 років. Цей чоловік прославився тим, що за переказами, пророкував майбутнє, багато місцевих жителів зверталися до нього за порадами. За часів Петра I в цій місцевості сталася повінь, під час якого старця Авілу забрали з печери. Про його подальшу долю мало що відомо. У цьому місці існує таємний підземний хід, який був завалений піском. Хід йде від Авиловых гір до Введенського храму, який розташований в Калитві. Історія виникнення ходу не відома. Згадки про Авілові гори є в досить давніх письмових джерелах. Вони позначені як гори, які розташовані з лівої сторони Дону і відрізняються достатньою висотою. В той час вони вже носили назву Авілових. В горах, згідно з джерелами, були зроблені поглиблення, печери, які могли бути розцінені як ознаки жител. В околицях цих об'єктів можна знайти різні монети і глиняні черепки. Більшість печер було зруйновано камнеломами. Для того, щоб потрапити до печери, необхідно піти по вузькій обривистій стежці. Вхід в печеру закриває чагарник. За чагарником ховається печера невеликих розмірів, витесана вручну за допомогою залізного інструменту.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Древние пещеры Сарматских гор. Архів оригіналу за 14 квітня 2017. Процитовано 15 квітня 2017.

Посилання

[ред. | ред. код]