Агафія (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агафія
Агафья
Жанр оповідання
Форма оповідання
Автор Антон Чехов
Мова російська
Написано 1886
Опубліковано 1886
Країна  Російська імперія

«Агафія» (рос. Агафья) — оповідання Антона Чехова, вперше опубліковане у 1886 році.

Історія публікації і критика[ред. | ред. код]

Оповідання «Агафія» вперше вийшло друком 28 (15 за старим стилем) березня 1886 року в газеті «Новое время» (розділ «Суботники» № 3607). У скороченому варіанті (без ліричниго відступу) увійшло до збірки «У сутінках[ru]».[1] Пізніше Чехов включив оповідання до третього тому своїх творів, опублікованих Адольфом Марксом[ru] у 1899-1901 роках. За життя Чехова оповідання переклали на сербськохорватську, словацьку і чеську мови.

Публіцист Микола Михайловський висловлював невдоволення фіналом оповідання «Агафія», дорікаючи Чехову «за байдужість до своїх героїв»[2]. Літературний критик В. П. Буренін[en] звертав увагу на наступне: «Критика вимагає, щоб автор неодмінно з'ясував, як зустрів чоловік Агафію: «вбив він її чи прибив, вилаяв, пробачив? Очевидно, критиці хочеться, щоб була зображена подружня бійка або примирення в стилі сучасного реалізму...»[2].

Про поетичность зображеного в оповіданні пейзажу, особливо опис заходу Сонця, писала «Петербурзька газета[ru]».[3] Драматичні елементи в оповіданні відзначали Володимир Кігн[ru][4] і Костянтин Головін[ru][5].

Сюжет[ред. | ред. код]

Савка, ледачий, молодий і дужий чоловік, має дивні звички і вважається в селі нікчемою. Дивацтва його полягають у тому, що: «Він міг простоювати цілі години на одному місці, не ворушачись і дивлячись в одну точку. Рухався ж він за натхненням і то тільки, коли траплявся випадок зробити якийсь швидкий, поривчастий рух: вхопити собаку на бігу за хвіст, зірвати з жінки хустку, перестрибнути широку яму».

Жінки шкодують Савку, регулярно відвідують його ночами, приносять їжу і романтично спілкуються. Агафія, молода жінка, дружина залізничного сигнальника Якова, ризикуючи прогнівити чоловіка, також підгодовує Савку.

Розповідь ведеться від імені автора. В оповіданні описується сільська природа, що свідчить про близьке знайомство Антона Чехова з селом, побутом селян та села, складом понять і мови селян.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Чехов А. П. Агафья // Чехов А. П. Полное собрание сочинений и писем: В 30 т. Сочинения: В 18 т. / АН СССР. Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1974—1982.
  • «Наблюдатель», 1887, № 12, стр. 69.
  • «Вестник Европы», 1887, № 12, стр. 773.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рассказ Агафья. Архів оригіналу за 8 травня 2017. Процитовано 6 листопада 2017.
  2. а б «Новое время», 1887, № 4157, 25 сентября
  3. «Петербургская газета» № 248, 10 сентября 1887 г.
  4. «Книжки Недели», 1891, май, стр. 201
  5. «Русский роман и русское общество». СПб., 1897, стр. 455