Агуапанела

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агуапанела
Колумбійська кава на основі агуапанели з булочкою пандебоно.
Тип напій
Походження Латиноамериканська кухня
Необхідні компоненти Панела, вода.
Зазвичай використовувані компоненти Лимон, лайм, молоко, кориця.

Агуапанела (ісп. Aguapanela) — це напій, широко поширений по всій Південній Америці, в деяких частинах Центральної Америки та Карибського басейну. Назва напою означає «панелова вода», тому що він являє собою настій, приготований з панели — нерафінованого брикетованого тростинного цукру.

Хоча варіації рецепту існують по всій Південній Америці, агуапанела найпопулярніша в Колумбії, Венесуелі та деяких частинах Бразилії, де вона становить помітну конкуренцію чаю і каві.

Приготування[ред. | ред. код]

Агуапанела готується шляхом додавання шматочків панели в гарячу воду і перемішування до повного розчинення шматочків. Напій можна подавати як гарячим, так і охолодженим, часто з додаванням лимону чи лайму. У гарячому вигляді до агуапанели іноді додають молоко, або навіть просто розводять панелу гарячим молоком замість звичайної води.

Поява і поширення агуапанели пов'язана з тим, що панела має набагато більш насичений смак, ніж звичайний цукор, навіть тростинний, і відмінно додає смак напою сама по собі.

Проте агуапанела може слугувати й основою для інших напоїв, наприклад, для кави.

Існує також алкогольна версія агуапанели під назвою канелазо (ісп. Canelazo), куди додаються кориця і тростинна горілка агуарденте, зроблена з тієї ж самої цукрової тростини. Канелазо зазвичай подають, розтерши цукор по краях склянки.

Поширення[ред. | ред. код]

Нині Колумбія є світовим лідером з виробництва та вживання панели на душу населення, причому значна частина споживається саме в вигляді агуапанели. Зустріти цей напій можна майже скрізь, від сільської таверни до столичних кафе-бутиків.

Агуапанела зустрічається також в Еквадорі, Чилі, Перу, Коста-Риці (під назвою agua dulce — «свіжа вода») та деяких інших країнах.

Корисні властивості[ред. | ред. код]

Існують переконання про наявність у агуапанели різних корисних властивостей, але серйозною наукою це не підтверджується[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ph.D, Alan Barclay; Sandall, Philippa; Shwide-Slavin, Claudia. The Ultimate Guide to Sugars and Sweeteners: Discover the Taste, Use, Nutrition, Science, and Lore, of Everything from Agave Nectar to Xylitol. Workman Publishing. ISBN 9781615192168.