Ада Віньча

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ада Віньча
Народилася 20 століття
Вільнюс
Померла 18 квітня 2007(2007-04-18)
Йоганнесбург, ПАР
Країна  Республіка Польща
Національність Польща
Діяльність письменниця
Alma mater Вільнюський університет
Знання мов польська

Ада Віньча — (пол.: Ada Wińcza; нар. у Вільнюсі, пом. 18 квітня 2007 року в Йоганесбурзі) — знавець культури та світу звірів Східної Африки.

Народилась і виховувалась у Польщі. Вчилась в Вільнюському університеті. У часи ІІ Світовою війни перебувала на примусових роботах у Німеччині. Після її завершення виїхала до Східної Африки і разом з родиною мешкала в Танзанії, Кенії, ПАР. Займалась різноманітними заняттями, між іншим керувала виробництвом бекону, працювала в сизальному ремеслі, а також полювала на слонів.

У часи перебування у Кенії разом з чоловіком здійснювала сафарі для туристів з-за кордону. У кінці 70-х років виїхала з Кенії до Йоганнесбурга, де керувала маленьким бутіком з пам'ятками зі Східної Африки біля Mandela Square.

ЇЇ чоловік Владислав Віньча керував підприємством «Hunters and Guides. Kenia Ltd». Також був відомим полювальником — віцедиректором «Professional Hunters Association of East Africa».

ЇЇ першу книжку вперше видано в 1971 році у Лондоні.

Публікації[ред. | ред. код]

  • Ада Віньча, «Надзвичайні Масаї», Видавництво «Śląsk», Катовіце, 1976, з англійської переклала Зофія Краєвська; передмовою займались Євген Жевуський і Марія Влодковська.
  • Ада Віньча, «Сафарі хатарі», 1976
  • Ада Віньча, «Розповіді з савани і куща» Катовіце: Шльонськ, Видання II, [1983]. ISBN 83-216-0338-6