Адольф-Леон Вілет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адольф-Леон Вілет
фр. Adolphe Léon Willette
Народження 30 липня 1857(1857-07-30)[1][2]
Шалон-ан-Шампань
Смерть 4 лютого 1926(1926-02-04)[3][4][…] (68 років)
  rue Lacroixd, XVII округ Парижа, Франція[6]
Поховання цвинтар Монпарнас
Країна  Франція[7][8]
Навчання Національна вища школа красних мистецтв і lycée Carnotd
Діяльність художник, карикатурист, літограф, ілюстратор, дизайнер, графік, письменник, рисувальник
Батько Henri-Léon Willetted
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Фінська національна галерея, Національна галерея мистецтв, Національний музей Швеції, Національна галерея Канади, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[9], Карнавале, Будинок-музей Віктора Гюго, Vanderbilt Museum of Artd, Хантеріанський музей та картинна галереяd, Національний музей образотворчого мистецтва[10] і Print Collectiond[11]
Нагороди
офіцер ордена Почесного легіону Кавалер ордена Почесного легіону
Автограф

CMNS: Адольф-Леон Вілет у Вікісховищі

Адольф-Леон Віллетт (фр. Adolphe Léon Willette; 30 липня 1857, Шалон-ан-Шампань — 4 лютого 1926, Париж) — французький художник, ілюстратор, карикатурист і майстер плакатного мистецтва.

Життя та творчість[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї полковника Анрі-Леона Вілета, особистого ад'ютанта маршала Франції Франсуа-Ашиля Базена. У 18 років поїхав до Парижа, де чотири роки вивчав живопис в Національній школі витончених мистецтв, в класі Александра Кабанеля.

У 1881 році вперше виставляє свою роботу в Паризькому Салоні. У 1882 році відкриває свою художню майстерню-ательє на Монмартрі. Художник ілюструє твори Віктора Гюго, створює сюжетні поштові листівки, оформляє меню для ресторанів. Співпрацює з паризькими газетами і журналами, для яких створює ілюстарції і карикатури. Популярності художника сприяють створені ним барвисті мальовані образи персонажів комедії масок П'єро і Коломбіни (1888). На відміну від багатьох живописців-сучасників, Вілет не захоплювався імпресіонізмом.

У 1888 в Парижі проходить персональна виставка робіт художника.

Адольф-Леон займається оформленням численних кабаре, готелів і ресторанів на Монмартрі. У 1889 році він працює над декоруванням театру вар'єте Мулен Руж, ілюструє такі видання, як Le Chat noir, Le Courrier français, Le Triboulet, Le Rire, з 1901 року також L'Assiette au Beurre. Співпрацює в Le Pierrot (18881891), La Vache enragée (18961897), Le Pied de nez (1901), Les Humoristes (спільно з Олександром Стейнленом з 1901).

Дотримувався антисемітських поглядів. Під час процесу проти Дрейфуса в 1894 році зайняв активну антидрейфуську позицію, неодноразово виступав у пресі з принизливими для євреїв карикатурами. Співпрацював з журналом La Libre Parole illustrée в 18931897 роках, який очолював націоналіст-антисеміт Едуард Дрюмон.

У 1906 році художнику присвоюється звання кавалера Ордена Почесного легіону, а в 1912 році він стає офіцером ордена. У 1914 році Вілет вступає в «Католицький союз витончених мистецтв», бере участь в його месах.

У 1920 році він спільно з Жаном-Луї Фореном, Морісом Нюмоном, Раулем Жареном і Франциском Пульбо, проголошує створення «Вільної республіки Монмартр» (République libre de Montmartre), президентом якої Вілет залишався до середини 1923 року.

Помер у Парижі, похований на кладовищі Монмартра. Одна з площ Парижа поблизу Сакре-Кер була перейменована на честь художника в площу Вілет («square Willett») у 1927 році.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]