Ажо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ажо
Народився невідомо
Помер 840 або 847
Країна Киргизький каганат
Діяльність правитель
Титул каган
Термін 820840 роки
Попередник засновано
Наступник Солагай
Мати Туциші
У шлюбі з Гелу-шеху

Ажо (*д/н — бл. 840) — 1-й володар Киргизького каганату в 820—840 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду правителів єнісейських киргизів Каркир. Про батька відсутні відомості. Його мати належала до знатного роду племені тюргеши. Власне ім'я невідоме, оскільки ажо є китайським словом, перекрученим титул «інал» (правитель, князь).

Спочатку кочував в Мінусінській улоговині. Зумів знову об'єднати усіх киргизів. Оженився на доньці ябгу (правителів) карлуків.

У 820 році зумів звільнитися від уйгурської залежності, оголосивши себе каганом, мати — ханшею-удовицею, дружину — ханшею. Встановив союзні стосунки з імперією Тан, яка надала Ажо почесний титул цзун-ін.

Отримуючи допомогу від Тан розпочав війну проти Уйгурського каганату, послабленого внутрішніми чварами. Завдав уйгурському війську низку поразок. Після цього переніс ставку гір до Танну-Ула. Воював протягом усього життя з уйгурами, поступово змусивши тих перейти до оборони.

Точна дата смерті невідома: за китайськими джерелами був живим ще у 843 році. Втім ймовірно його плутають з сином (або братом) і наступником Солатаєм, що завершив киргизько-уйгурську війну.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бичурин В. Я. Собрание сведений о народах, обитавших в Средней Азии, в древние времена. — М.-Л., 1950. — Ч. 1. — С. 355.
  • Супруненко Г. П. Некоторые источники по древней истории кыргызов // История и культура Китая. — М., 1974. — С. 243
  • Кыргызстан. Улуттук энциклопедия: 1-том. Башкы ред. Асанов Ү. А., Б.: Мамлекеттик тил жана энциклопедия борбору, 2006. ISBN 9967—14— 046—1