Акроліт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акроліт
З матеріалу мармур
CMNS: Акроліт у Вікісховищі
Антиной Мондрагон, голова з акролітичного культового зображення обожненого Антіноя

Акроліт — композитна скульптура, виготовлена з каменю в поєднанні з іншими матеріалами, такими як дерево або камінь нижчої якості, наприклад вапняк[1], як у випадку фігури, чиї частини одягу виготовлені з дерева, тоді як відкриті частини тіла, такі як голова, руки й ноги зроблені з мармуру. Дерево покривали або драпіруванням, або позолотою.[2] Цей тип скульптур був доволі поширений в античності.

Грецька етимологія терміну: acros і lithos, переклад українською: «кінцівка» і «камінь».

Подібним чином у хрисоелефантинній скульптурі замість мармуру використовувалася слонова кістка, а часто золото на частинах тіла та прикрасах. Акроліти часто згадуються Павсанієм (II століття нашої ери), найвідомішим прикладом є Афіна Арея («Войовнича Афіна») з Платей.[3]

У давнину було поширеною практикою драпірувати статуї одягом. «Якщо такі статуї були задрапіровані, лише видимі ділянки тіла, голови, ніг і рук мали бути оброблені привабливим матеріалом, а саме каменем. Якщо статуя не була одягнена, дерев'яну частину тіла позолочували»[4].

«Цей тип статуй створювався там, де важливими були вартість та доступність матеріалів. У районах, де не було місцевих покладів, мармур був дорогим, оскільки його доводилося імпортувати, і тому він використовувався тільки для основних або видимих частин фігури, які представляли тіло»[1].

Приклади акролітичних скульптур[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Grossman, Janet (2003). Looking at Greek and Roman Sculpture in Stone. Getty Publications. с. 3. ISBN 0892367083.
  2. Sturgis, Russell (1901). A Dictionary of Architecture and Building, Volume I. Macmillan. с. 23.
  3. Суспільне надбання Ця стаття включає текст з публікації, яка тепер перебуває в суспільному надбанні:
    Hugh Chisholm, ред. (1911). // Encyclopædia Britannica (11th ed.). Т. V. Cambridge University Press. {{cite encyclopedia}}: Пропущений або порожній |title= (довідка) (англ.)
  4. Bopearachchi, Osmund (22 червня 2007). Acroliths from Bactria and Gandhara. У Srinivsan (ред.). On the Cusp of an Era: Art in the Pre-Kuṣāṇa World. Brill. с. 129. ISBN 9789004154513. Процитовано 11 лютого 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Barrett, Anthony A (2002). Livia,First Lady of Imperial Rome. Yale University Press. ISBN 978-0-300-10298-7.