Акула-янгол японська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акула-янгол японська

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Акулоангелоподібні (Squatiniformes)
Родина: Акулоангелові (Squatinidae)
Рід: Акула-ангел (Squatina)
Вид: Акула-янгол японська
Squatina japonica
Bleeker, 1858

Посилання
Вікісховище: Squatina japonica
Віківиди: Squatina japonica
ITIS: 160801
МСОП: 161558
NCBI: 661037

Акула-янгол японська (Squatina japonica) — акула з роду акула-ангел родини акулоангелові. Інша назва «японський морський чорт».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 2-2,5 м, зазвичай — 1,5-1,65 м. Голова масивна. Морда округле, дещо затуплене. Рот широкий, знаходиться у передній частині голови. На кожній щелепі розташовано по 20 рядків зубів. Зуби маленькі, вузькі. У неї 5 пар зябрових щілин. Тулуб сплощений. В середній частині спини (від голови до хвоста), між плавцями, на плавцях, на морді й під очима розташовані великі шипи. Грудні плавці великі, що не повністю приєднані до голови та прикривають зяброві щілини. Має 2 спинних плавця однакового розміру. Анальний плавець відсутній.

Забарвлення чорно-буре з темними плямочками і блідими світлими плямами. Черево білого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах до 300 м, звичайно до 100 м, на континентальному шельфі та острівному схилі. Воліє до скелястих, кам'янистих та рифових ділянок дна з піщаним, мулистим або мулисто-піщаним ґрунтами з рясною водяною рослинністю. Це одинак. Вдень лежить на дні, зариваючись у пісок або мул. Вночі підіймається до поверхні. Полює цілодобово біля дна, є бентофагом. Живиться ракоподібними, камбалами, бичками, кальмарами, каракатицями, морськими їжаками.

Статева зрілість у самиць настає при розмірі 80 см. Це яйцеживородна акула. Вагітність триває 10 місяців. Породілля відбувається навесні і влітку. Самиця народжує від 2 до 10 акуленят завдовжки 22 см.

Є потенційно небезпечною для людини.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в Японському морі: біля узбережжя Корейського півострова, Японії, Приморського краю і південних Курильських островів (Росія), у Жовтому морі: біля узбережжя північно-західного Китаю, Тайваню, островів Рюкю.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Compagno, L.J.V. (1984). Sharks of the World: An Annotated and Illustrated Catalogue of Shark Species Known to Date. Food and Agricultural Organization of the United Nations. pp. 147–148. ISBN 978-92-5-101384-7.