Акулячий торнадо 2: Другий за рахунком

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акулячий торнадо 2: Другий за рахунком
Sharknado 2: The Second One
Вид телефільм
Жанр комедія
екшн
пригодницький
наукова фантастика
Режисер Ентоні Ферранте
Продюсер Девід Майкл Латт
Сценарист Тандер Левін
У головних
ролях
Ян Зірінг
Тара Рід
Вівіка А. Фокс
Марк Мак-Грат
Карі Вюрер
Оператор Бен Демарі
Композитор Крістофер Кано
Кріс Ріденауа
Монтаж Ана Флоріт
Ваші Недоманскі
Кінокомпанія Syfy Films
The Asylum
Дистриб'ютор Aeon Pix Studios (Індія)
Тривалість 95 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2014
Дата виходу 30 липня 2014 (США)
IMDb ID 3062074
Попередній «Акулячий торнадо»
syfy.com/movies/sharknado_2

«Акулячий торнадо 2: Другий за рахунком» (англ. Sharknado 2: The Second One) — американський комедійний науково-фантастичний телефільм-катастрофа 2014 року, сиквел стрічки 2013 року «Акулячий торнадо» і другій епізод однойменної серії. Режисером, як попереднього, став Ентоні Ферранте, а актори Ян Зірінг та Тара Рід виконали ті ж ролі, що і в першій частині. Прем'єра фільму відбулася 30 липня 2014 року і була найпотужнішим прем'єрним фільмом на каналі Syfy[1][2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Фін Шепард та його колишня дружина Ейпріл Векслер їдуть в Нью-Йорк, щоб просувати книгу «Як пережити акуляче торнадо та інші неприродні катастрофи», в якій Ейпріл описала події в Лос-Анджелесі. Коли літак заходить на посадку через шторм, на нього нападають акули, що спричиняє втрату двигуна. Акули входять в літак, вбиваючи пасажирів та членів екіпажу, зокрема і обох пілотів. Поки Фін садить літак, в Ейпріл відриває руку при спробі застрелити акулу зі зброї повітряного маршала.

Сестра Фіна, Еллен Броуді, з сім'єю відвідує Нью-Йорк. Її чоловік, Мартін, друг дитинства Фіна, відводить їхнього сина Вона на гру «Метса» на Сіті-Філд разом із друзями Мартіна та Фіна, Скай та Браяном. Еллен відводить їхню дочку Мору до Статуї Свободи, де вона зустрічається зі своїми друзями Поллі та Кріссі, які розповідають їй про недавню появу Фіна.

В аеропорту Фін намагається попередити натовп про бурю, яка насувається, тільки ніхто не сприймає його серйозно. Після від'їзду Ейпріл в лікарню для операції, Фін тепер може зв'язатися з Еллен і радить їй якомога швидше дістатися до готелю Bales Tower у Манхеттені. Він погоджується забрати Мартіна і Вона з матчу, найнявши таксі. На Сіті-Філд Скай здивувала Фіна поцілунком, але чоловік пояснює, що він знову разом з Ейпріл. Гру скасовують через шторм. Акули починають падати з неба і вбивати людей, Фін і його група майструють зброю для боротьби з ними та вирушають в метро.

На поромі до Манхеттена акула вбиває Кріссі. Решта, троє жінки, тікає від голови Статуї Свободи, яка відвалилась. Тим часом тунелі метро затоплюються водою з акулами, які вбивають Браяна. Бен, який передбачив втечу Фіна, забирає його та інших для пошуку зброї та предметів, щоб зробити вибухівку. Коли таксі потрапляє у повінь, Фін розгойдує мотузку, щоб Скай, Вон та Мартін потрапили в безпечне місце. Мотузка падає і Бен розбивається, Фін використовує акул як східці, щоб дістатися до інших.

Над готелем два акулячих торнадо перетворюються на потужнішу бурю. Фін і Скай видираються на дах, щоб спробувати розбомбити акул. Поллі була розплющена китовою акулою, Еллен та Мора дістаються готелю та возз'єднуються з Мартіном та Воном. Через низьку температуру торнадо бомби не діють, тому Фін і Скай повертаються всередину. Вони зустрічають родину Броуді, які тікали вгору, оскільки нижні поверхи заповнені акулами. Вони вибивають двері та покидають будівлю.

Ейпріл тікає з лікарні на пожежній машині, щоб зустріти Фіна та інших. Біля «Емпайр-Стейт-Білдінг» третій торнадо має об'єднатися з двома іншими. Щоб зупинити бурю Фін планує підірвати бак з фреоном нагорі хмарочоса, з'єднавши його з блискавичником. Він згуртовує натовп ньюйоркців, зокрема й мера з його робочою групою для боротьби з акулами. Виконавши заплановане, Фіна рятує Ейпріл за допомогою круглої пилки від акули, яка падала. Скай жертвує собою, щоб допомогти під'єднати кабелі; вибух фреону кидає Скай у повітря, де акули розривають її. Перебуваючи в урагані, Фін хапається за велику білу акулу, використовуючи ланцюги, врешті-решт, вдаряючи її на антену будівлі. Він возз'єднується з Ейпріл і знаходить її втрачену руку в одній з акул. Потім він бере обручку з відірваної руки та робить пропозицію одружитися знову, на яку жінка погоджується.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Ян Зірінг[1] Фін Шепард Фін Шепард
Тара Рід Ейпріл Векслер Ейпріл Векслер
Вівіка А. Фокс Скай Скай
Марк Мак-Грат Мартін Броуді Мартін Броуді
Карі Вюрер Еллен Еллен
Джадд Гірш Бен Бен
Кортні Бакстер Мора Броуді Мора Броуді
Данте Палмінтері Вон Броуді Вон Броуді

Сприйняття[ред. | ред. код]

Промоутери «Акулячого торнадо» на San Diego Comic Con International у 2013 році

На вебсайті Rotten Tomatoes рейтинг фільму становить 61 % на основі 28 відгуків критиків; консенсус говорить: «Фактор трешовості для „Акулячого торнадо 2: Другий за рахунком“ не такий розважальний, як для попередника, хоча шанувальники цього бренду, ймовірно, будуть насолоджуватися ним»[3]. На Metacritic фільм має рейтинг 50 з 100 на основі 17 відгуків, що вказує на «змішані чи середні відгуки»[4].

Браян Лоурі з «Variety» зауважив, що CGI-акули виглядають жахливо[5]. Ніл Гензлінгер з «Нью-Йорк таймс» заявив, що це здається ніщо інше як дурна розвага[6]. Верн Гей з «Newsday» сказав, що фільм не сприймається так серйозно, як оригінал. Він також зазначив, що фільм не такий хороший, як перший[7].

Дон Каплан з «Нью-Йорк Дейлі Ньюз» заявив, що фільм був «дещо кращим, легшим для перегляду, ніж його попередник»[8]. Керолайн Фрамке на The A.V. Club дала фільму «A», заявивши, що «заяложене продовження має нульовий бізнес, хоча це дуже смішне»[9].

Трансляція[ред. | ред. код]

Сиквел вийшов в ефір 30 липня 2014 року на SyFy. У Великій Британії, Австралії та інших країнах його транслювали лише через кілька хвилин після прем'єри в США, більшість на відповідному каналі SyFy країни. Після виходу в ефір фільм переглянули 3,9 мільйона глядачів, причому 1,6 мільйона це глядачі віком 18–49 років[2].

Fathom Events випустила фільм 21 серпня 2014 року на одну ніч у кінотеатрах на всій території США[10].

Супутні товари[ред. | ред. код]

Було випущено два супутніх товари одночасно з виходом «Акулячого торнадо 2». Комп'ютерну гру «Sharknado: The Video Game» у жанрі «endless runner» випустили 20 липня 2014 року. Вона отримала переважно негативні відгуки[11][12]. Комедійний посібник з виживання під назвою «Як пережити акулячий торнадо та інші неприродні катастрофи» (книгу, яку персонаж Тари Рід просував у фільмі) вийшов через Three Rivers Press 8 липня 2014 року[13][14][15][16].

Продовження[ред. | ред. код]

У липні 2014 року SyFy оголосив про знімання третьої частини франшизи з прем'єрою 22 липня 2015 року[17], яка відбулася у Вашингтоні, Колумбія[18][19] та Орландо, Флорида[20].

Archie Comics також випустив історію про Арчі Ендрюса, що зіткнувся з акулячим торнадо, що веде до третього фільму[21].

Його показали в обіцяну дату слідом за телефільмом «Лавалантула», прем'єра якого відбулась 25 липня 2015 року, в суботу після прем'єри «Акулячого торнадо 3» в середу[22]. У «Лавалантулі» в епізодичній ролі з'явився герой з «Акулячого торнадо» у білій футболці з малюнком схрещених бензопил. Це вказує на те, що події відбувається в спільному кінематографічному всесвіті. Оскільки герой каже, що у нього «проблеми з акулами прямо зараз», це може свідчити про те, що події у «Лавалантулі» відбуваються безпосередньо перед або одночасно з «Акулячим торнадо 3».

Випуск «Акулячого торнадо 4» був підтверджений після прем'єри третьої частини[23].

Випуск «Акулячого торнадо 5» був підтверджений у жовтні 2016 року і випущений 6 серпня 2017 року[24].

Випуск «Акулячого торнадо 6» був підтверджений в лютому 2018 року після прем'єри попередньої частини[25].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ng, Philiana (7 березня 2014). 'Sharknado 2' Premiere Date and Cameos Set. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 12 листопада 2020. Процитовано 25 липня 2015.
  2. а б Pennington, Gail (31 липня 2014). 'Sharknado 2' smashes ratings records. St. Louis Post Dispatch. Архів оригіналу за 9 травня 2016. Процитовано 25 липня 2015.
  3. Sharknado 2: The Second One. Rotten Tomatoes. Flixster. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 15 березня 2015.
  4. Sharknado 2: The Second One Reviews. Metacritic. CBS Interactive. Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 14 вересня 2014.
  5. Lowry, Brian (28 липня 2014). TV Review: ‘Sharknado 2! The Second One’. Архів оригіналу за 30 липня 2014. Процитовано 30 липня 2014.
  6. Genzlinger, Neil (29 липня 2014). Jaws Open, Monster Storm Hits East Coast. The New York Times. Архів оригіналу за 30 липня 2014. Процитовано 30 липня 2014.
  7. Gay, Verne (29 липня 2014). 'Sharknado 2: The Second One' is not as good as the first one (sorry). Newsday. Архів оригіналу за 30 липня 2014. Процитовано 30 липня 2014.
  8. Kaplan, Don (15 липня 2014). 'Sharknado 2: The Second One': TV review. The New York Daily News. Архів оригіналу за 19 липня 2014. Процитовано 30 липня 2014.
  9. Framke, Caroline (31 липня 2014). Sharknado 2: The Second One: This over-hyped sequel has zero business being this much fun. The A.V. Club. Архів оригіналу за 3 серпня 2014. Процитовано 31 липня 2014.
  10. Gilman, Greg (5 серпня 2014). 'Sharknado 2' heading to theaters for one night only. Baltimore Sun. Архів оригіналу за 14 серпня 2014.
  11. Block, Alex Ben (8 липня 2014). 'Sharknado' Video Game Arriving With Syfy Sequel. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 20 лютого 2017. Процитовано 25 липня 2015.
  12. Sharknado:TVG. Metacritic. Архів оригіналу за 6 вересня 2017. Процитовано 8 серпня 2014.
  13. Charles, Ron (28 липня 2014). ‘How to Survive a Sharknado’. Washington Post. Архів оригіналу за 9 травня 2015. Процитовано 25 липня 2015.
  14. Lieberman, Mark (22 липня 2015). 'How to Survive a Sharknado' offers apocalypse advice. USA Today. Архів оригіналу за 20 жовтня 2014. Процитовано 25 липня 2015.
  15. DesJardins, Jordan. Book Review: ‘How to Survive a Sharknado’. ScienceFiction.com. Архів оригіналу за 14 серпня 2014. Процитовано 8 серпня 2014.
  16. Busis, Elizabeth (21 липня 2014). Learn 'How to Survive a Sharknado' in this useful excerpt. Архів оригіналу за 22 липня 2014. Процитовано 25 липня 2015.
  17. Sharknado 3 Officially Titled; Release Info Announced. Dread Central. Архів оригіналу за 8 липня 2017. Процитовано 28 вересня 2019.
  18. Dvorkin, Ashley (30 липня 2014). 'Sharknado 2' star Ian Ziering: 'Sharknado 3' is a go!. Fox News Channel. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 28 вересня 2019.
  19. Campbell, Chuck (13 вересня 2014). Report: Syfy to take aim at D.C. with next 'Sharknado'. WCPO-TV. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 25 липня 2015. The Syfy channel has announced it will roll out a "Sharknado 3" in 2015
  20. Sharknado 3 is filming in Orlando. WFOR-TV CBS Miami. 19 лютого 2015. Архів оригіналу за 6 серпня 2015. Процитовано 25 липня 2015.
  21. Marnell, Blair (21 липня 2015). First Look: Archie vs. Sharknado # 1. Crave Online. Архів оригіналу за 24 липня 2015. Процитовано 25 липня 2015.
  22. Lavalantula Promo – July 25 on Space. 15 липня 2015. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 вересня 2019. Процитовано 22 травня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  23. Sharknado 4 confirmed by Syfy as third film premieres. BBC News. 23 липня 2014. Архів оригіналу за 26 липня 2015. Процитовано 25 липня 2015.
  24. Gilyadov, Alex (7 квітня 2017). Syfy Sets Summer Premiere Dates for Sharknado 5, Dark Matter, Killjoys, Wynonna Earp and More. IGN. Процитовано 10 квітня 2017.
  25. Pedersen, Erik (10 травня 2018). Syfy Sets Summer Premiere Dates For ‘Wynonna Earp', ‘Killjoys' & Final ‘Sharknado'. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 11 травня 2018. Процитовано 11 травня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Sharknado 2: The Second One на сайті IMDb (англ.) 4.0/10 stars (станом на 28.09.2019)
  2. Sharknado 2: The Second One на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 4.5/10 stars (станом на 28.09.2019)