Акустичний потік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Акустичний потік — це стійкий потік в рідині обумовлений поглинанням високої амплітуди акустичних коливань. Це явище можна спостерігати поблизу звукових випромінювачів, або в стоячих хвилях усередині трубки Кундта. Це менш відома протилежність генерації звукового потоку.

Є дві ситуації, коли звук поглинається в середовищі поширення:

  • При поширенні. Коефіцієнт ослаблення є , дотримуючись закону (загасання звуку) Стокса. Цей ефект більш інтенсивний при підвищених частотах і набагато більше в повітрі (де загасання відбувається на характерній відстані ~10 cm, 1 МГц ніж у воді (~100 m, 1 МГц). В повітрі він відомий як Кварцовий вітер.
  • біля межі. Або, коли звук досягає межі, або коли межа вібрує в нерухомому середовищі. Стіна вібрує паралельно самій собі створюючи поперечну хвилю, ослабленої амплітуди в межах коливального крайового шару Стокса. Цей ефект визначений на довжину загасання характерної довжини чий порядок становить кілька мікрометрів в повітрі і воді при 1 МГц.

Походження: сила тіла за рахунок акустичного поглинання в рідині[ред. | ред. код]

Акустичний потік є нелінійним ефектом. Ми можемо розкласти поле швидкостей на частині вібрації і стійку частину . Частина вібрації є звуковою, в той час як стійка частина являє собою швидкість акустичної течії (середня швидкість). Рівняння Нав'є-Стокса, для швидкості акустичного потоку:

Сталий потік походить від сили стаціонарного тіла , яка з'являється на правій стороні. Ця сила є функцією від того, що відомо як напруження Рейнольдса в турбулентності — . Напруження Рейнольдса залежить від амплітуди звукових коливань, а сила тіла відображає зменшення в цій амплітуді звуку.

Ми бачимо, що це напруження є нелінійним (квадратичним) від амплітуді швидкості. Воно не нульове тільки тоді, коли амплітуда швидкості змінюється. Якщо швидкість рідини коливається через звук, як , квадратична нелінійність створює стійку силу, пропорційну .

Порядок величини акустичної потокової швидкості[ред. | ред. код]

Навіть якщо в'язкість відповідає за акустичний потік, значення в'язкості зникає з отриманих швидкостей потоку в разі близького до межі акустичного потоку.

Порядок потокових швидкостей:

  • поблизу межі (поза граничним шаром):

з  — швидкість звуку вібрації і довжина межі(границі). Потік спрямований в бік зменшення звукових коливань (вібрації вузли).

  • поблизу вібруючий шару залишку радіуса a, радіус якого пульсує з відносною амплітудою (або ) і чий центр мас також періодично перекладається з відносною амплітудою (or ). з фазовим зміщенням
  • Далеко від межі(границі) далеко від початку потоку (з  — акустична потужність,  — динамічна в'язкість і швидкість звуку). Ближче від початку потоку, швидкість визначена як корінь з .

Посилання[ред. | ред. код]