Акім Апачев

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акім Апачев
Аким Апачев
Основна інформація
Повне ім'я Гасанов Акім Володимирович
Дата народження 4 квітня 1985(1985-04-04) (39 років)
Місце народження Маріуполь, Україна
Громадянство Росія
Мова російська, українська
Жанр реп

Акім Апачев (рос. Аким Апачев; нар. 4 квітня 1985) — російський співак, колишній воєнкор, пропагандист, автор та виконавець пісень. Здобув свою популярність завдяки пісні «Лето и арбалеты», а також пісні українською мовою «Пливе кача» спільно з Дар'єю Фрей.

Підтримує путінський режим та війну Росії проти України.

Біографія[ред. | ред. код]

Акім Апачев народився 4 квітня 1985 року у місті Маріуполь, УРСР. Акім Апачев розпочав свою кар'єру в масмедійному просторі України як оператор і режисер відеокліпів.

У 2014 році, після того, як розпочалася російсько-українська війна на Донбасі, уродженець Маріуполя почав працювати в інформаційному агентстві ANNA-News, висвітлюючи «героїзм» ополченців ЛДНР на південному сході України.

Під час роботи воєнкором, Апачев познайомився з російською рок-виконавицею Юлією Чичеріною, яка в ті часи, втім, як і зараз, допомагала Донбасу своєю «патріотичною» творчістю.

У травні 2022 року під час вторгнення Росії в Україну Акім Апачев разом з Дар'єю Фрей переспівали пісню «Пливе кача», «приурочивши» її до знищення Маріуполя.[1] У червні 2022 року російський телеканал RT випустив кліп на цю пісню, знятий на руїнах Азовсталі в Маріуполі.[2][3] У липні 2022 року YouTube заблокував кліп за мову ворожнечі.[4]

22 лютого 2023 року виступив у Лужниках в Москві перед Володимиром Путіним і разом з Дар'єю Фрей виконав спотворену версію пісні «Пливе кача», яка українською мовою підтримує наративи окупантів.[5]

У квітні 2023 року російські телеграм-канали повідомили про те, що Акім Апачев звернувся до Міністерства культури Російської Федерації з проханням скасувати концерти казахського репера Jah Khalib, оскільки той підтримує Україну.[6]

У травні 2023 року Акім Апачев запропонував створити реєстр артистів, які не підтримали вторгнення Росії до України.

1 січня 2024 року у новорічну ніч заспівав пісню «Пливе кача» в ефірі пропагандистського Першого каналу.[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Окупанти заспівали "Пливе кача" українською. Її потрібно заблокувати прямо зараз!. РБК-Украина (рос.). Процитовано 18 листопада 2022.
  2. Цинізм зашкалює: пропагандисти зняли на руїнах Азовсталі україномовний кліп на пісню. glavred.net (укр.). Процитовано 18 листопада 2022.
  3. Росіяни зіпсували пісню “Пливе кача” і зняли кліп на “Азовсталі”: реакції українців. Українська правда _Життя. Процитовано 20 серпня 2023.
  4. YouTube заблокував кліп на російський пропагандистський витвір «Пливе кача» за мову ворожнечі. ms.detector.media (укр.). 19 липня 2022. Процитовано 18 листопада 2022.
  5. У Лужниках перед путіним виступив зрадник з Маріуполя: заспівав українською про порятунок від нацистів. Інформатор UA (укр.). 23 лютого 2023. Процитовано 3 вересня 2023.
  6. Репер Jah Khalib жив в Україні, але втік до РФ: там йому не раді. www.unian.ua (укр.). Процитовано 20 серпня 2023.
  7. Малай, Катерина (1 січня 2024). На пропагандистському Першому каналі цинічно заспівали "Пливе кача", коли в Одесі горіла багатоповерхівка, а українці ховалися від БПЛА. OBOZREVATEL NEWS (укр.). Процитовано 3 січня 2024.