Алекперов Микаїл Мамедович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алекперов Микаїл Мамедович
азерб. Ələkbərov Mikayıl Məhəmməd oğlu
Народження 1924
Сарай (Апшеронський район), Бакинський повіт, Азербайджанська РСР, Закавказька РФСР, СРСР
Смерть 13 жовтня 1943(1943-10-13)
Щербинівка, Царичанський район
Поховання Щербинівка і Рудка
Країна  СРСР
Приналежність СРСР
Роки служби 19421943
Звання Радянська гвардія Червоноармієць піхота
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна

Михаїл (Микаїл) Мамедович (Мамед огли) Алекперов (азерб. Mikayıl Məhəmməd oğlu Ələkbərov; 19241943) — учасник Німецько-радянської війни, розвідник 79-ї гвардійської окремої розвідувальної роти 81-ї гвардійської стрілецької дивізії 1-ї гвардійської армії Степового фронту, Герой Радянського Союзу (26.10.1943), гвардії червоноармієць.

Біографія[ред. | ред. код]

Михайло Алекперов народився 1924 року в селі Сарай (нині — в Апшеронському районі) у сім'ї робітника-нафтовика. За національністю — азербайджанець.

Після закінчення школи працював на нафтових промислах. Дитинство та юність Алекперова минули в Баку.

У 1942 році Кіровським РВК міста Баку був призваний до Червоної Армії. З квітня 1943 учасник боїв на фронтах Німецько-радянської війни. Розвідник Алекперов особливо відзначився під час форсування річки Дніпро. У ніч проти 26 вересня Алекперов із групою розвідників пробрався до села Бородаївка і, щоб розкрити вогневу систему ворога, вони здійснили нічну атаку, внаслідок чого протягом години розвідники розкрили вогневі точки противника. Наступного дня у бою за село Михайло захопив двох у полон та вбив чотирьох німецьких солдатів. Разом із розвідниками Алекперов відбив 14 контратак гітлерівців. 30 вересня він був тяжко поранений у ноги та 13 жовтня 1943 року помер від сепсису, що розвинувся в результаті газової гангрени в польовому рухомому госпіталі № 869 в селі Щербинівка. Похований у селі Рудка Дніпровського району Дніпропетровської області. З нагородного листа:

«…Хоробрий воїн. Одним із перших переправився через річку Дніпро. Першим розвідав підступи до населених пунктів на правому березі. Своєчасно давав результати розвідки командиру. Одним із перших кинувся в атаку. Під час очищення села Бородаївка захопив двох німецьких солдатів у полон і чотирьох убив.

Після того, як підрозділ закріпився, товариш Алекперов разом із розвідниками відбив 14 контратак противника. У цьому бою він убив ще десять фашистів»[1].

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 жовтня 1943 за зразкове виконання завдань командування та виявлені мужність та героїзм у боях з німецько-фашистськими військами гвардії червоноармійцю Алекперову Михайлу Мамедовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

Нагороди[ред. | ред. код]

Пам'ять[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Военно-исторический сайт «САВАШ». Алекперов Микаил Мамед оглы (рос.). САВАШ. Военно-исторический сайт. Архів оригіналу за 6 травня 2016. Процитовано 17 квітня 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |datepublished= (довідка)

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь / Пред. ред. коллегии И. Н. Шкадов. — М. : Воениздат, 1987. — Т. 1. — 911 с. с. — 100 000 прим. — ISBN отс., Рег. № в РКП 87-95382.
  • Герои Советского Союза — сыны Азербайджана. — Баку, 1965.