Альвеограф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Альвеограф — аналізатор для вимірювання реологічних властивостей зерна, борошна та тіста.

Історія[ред. | ред. код]

Перший прототип альвеографа — екстенсометр ще в 1920-х роках створив Марсель Шопен у Франції. Попри те, що його було винайдено століття тому, альвеограф продовжують вдосконалювати за допомогою нових протоколів дослідження та сучасних інновацій приладів.

Принцип роботи[ред. | ред. код]

Альвеографічне випробування проводиться шляхом впорскування повітря в тістову заготовку для утворення бульбашки, що імітує виділення та утримання газу (вуглекислого газу) під час бродіння тіста та його випікання.

Процедура дослідження складається з чотирьох простих кроків:

1. Заміс тіста за допомогою сольового розчину

2. Приготування п'яти тістових заготовок

3. Розстоювання тістових заготовок[1]

4. Автоматичне роздування кожної тістової заготовки до розриву утвореної бульбашки

Результати виражаються у вигляді п'яти стандартних значень[2]

Показник Опис
P Пружність[3][4] (здатність чинити опір деформації). При постійній гідратації, пружність відображає консистенцію тіста (наприклад, чи є тісто твердим або м'яким).
L Розтяжність[5][6] (максимальний об'єм повітря, який може утримувати бульбашка). Ця величина залежить від кількості та якості протеїнів і представляє газоутримуючу здатність тіста.
Ie Індекс еластичності відображає здатність тіста розтягуватися і повертатися у вихідне положення.
P/L Співвідношення конфігурації кривої пружності та розтяжності.
W Хлібопекарська сила (сила борошна)[7] (площа під кривою), яка залежить від кількості та якості протеїнів, ступеня пошкодженості крохмалю, ферментів, внутрішніх взаємодій.

Застосування[ред. | ред. код]

Альвеограф використовується борошномелами для аналізу та оптимізації сумішей борошна відповідно до специфікацій замовника. Пекарі використовують прилад для перевірки вхідної сировини, тестування нових рецептів і прогнозування виробничих показників борошна й тістових сумішей.

Основні напрямки застосування:

  • Вибір пшениці для хлібобулочних та макаронних виробів
  • Створення пшеничних і борошняних сумішей
  • Виробництво пшеничної клейковини (глютена)
  • Оптимізація приготування тіста (вплив солі та цукру)
  • Дослідження властивостей твердозерної пшениці
  • Виробництво добавок та інгредієнтів (протеази, амілази, дезактивовані дріжджі тощо)
  • Виявлення пшениці, зараженої комахами

Міжнародне визнання[ред. | ред. код]

Альвеографічне дослідження відповідає вимогам міжнародних стандартів AACC 54-30.02, ICC 121, NF EN ISO 27971 та національному стандарту України ДСТУ 4111.4-2002 Борошно пшеничне. Фізичні характеристики тіста. Частина 4. Визначення реологічних властивостей альвеографом.

В Україні показник сили борошна входить у перелік некласоутворювальних технологічних показників якості зерна пшениці м'якої згідно з ДСТУ 3768:2019 Пшениця. Технічні умови.

Факти[ред. | ред. код]

  • Класичне альвеографічне дослідження передбачає роботу з білим борошном. Воно може бути отримано як в ході промислового розмелювання на млині, так і шляхом розмелювання зерна за допомогою спеціального лабораторного млину, що відповідає вимогам міжнародних стандартів. Зараз у світі широко розповсюджені продукти, виготовлені з цільнозернового борошна, тому нагальною є можливість їхнього дослідження за допомогою Альвеографа. У 2022 році компанія KPM Analytics, до складу якої зараз входить компанія CHOPIN Technologies — розробник Альвеографа, повідомила  про створення нового протоколу альвеографічного аналізу, який дає можливість працювати з цільнозерновим борошном. Модифікація характеристик класичного протоколу дослідження дала змогу оцінювати реологічні властивості та прогнозувати якість цільнозернової продукції.
  • У 2022 році в Україні в Одеському Національному Технологічному Університеті[8][9] відбулося відкриття навчально-наукової лабораторії «Реології тіста та контролю якості хлібопродуктів», де за допомогою сучасної моделі Альвеографа — Alveolab®[10] та інших приладів студенти та молоді науковці можуть більш поглиблено вивчати якість українського зерна та борошна.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ РОЗСТОЮВАННЯ ТІСТОВИХ ЗАГОТОВОК (2017)
  2. Alveograph® Test Series.
  3. Пружність.
  4. Tenacity.
  5. Розтяжність.
  6. Extensibility.
  7. Baking Strength.
  8. Відкриття навчально-наукової лабораторії "Реології тіста та контролю якості хлібопродуктів".
  9. Відкриття лабораторії в Одеському Національному Технологічному Університеті.
  10. Alveolab®.

Посилання[ред. | ред. код]