Альмендінгер Володимир Вільгельмович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альмендінгер Володимир Вільгельмович
Народження 16 липня 1895(1895-07-16)
Сімферополь, Російська імперія
Смерть 16 листопада 1975(1975-11-16) (80 років)
Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
Освіта Чугуївське військове училище
Звання лейтенант-полковник
Війни / битви Перша світова війна і Громадянська війна в Росії

Альмендінгер Володимир Вільгельмович (18951975) — російський військовий діяч початку XX століття.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 16 липня 1895 в місті Сімферополі, Таврійської губернії, у військовій родині. Закінчивши Сімферопольську казенну гімназію в 1913, вступив до Чугуївське військове училище. 1 жовтня 1914 у чині поручника випущений в полк. До січня 1915 він служив в запасних частинах Київського військового округу.

На фронтах Першої Світової війни з січня 1915 по грудень 1917. Повернувся з Румунії до Криму. З 20 грудня 1917 по лютий 1918 служив в 33-му піхотному запасному полку в Сімферополі.

Після окупації Криму у квітні 1918 німецькими військами вийшов в запас та в червні він вступив до Таврійський університет на Агрономічний факультет.

5 листопада 1918 вступив в Сімферопольський офіцерський полк, який згодом увійшов до складу 4-ї піхотної дивізії Кримсько-Азовської Добровольчої армії. У березні 1919 полк брав участь в обороні Перекопу, потім з боями відступив у глиб Криму, до Керчі. Разом з іншими частинами Кримсько-Азовської армії, полк брав участь у позиційних боях на Ак-Мана.

У червні 1919 позиції червоних військ у Ак-Маная було прорвано, почалося звільнення Криму. У лавах полку Альмендінгер брав участь у боях проти червоних і петлюрівських військ на Україну, а також проти махновців.

Після того як у жовтні — листопаді 1919 Червона армія на Південному фронті перейшла в наступ і позначився перелом на її користь, полк відступив до Одеси. Взимку 1920 сімферопольці взяли участь у Бредовском поході. Перейшовши польський кордон, група військ генерала Н. Е. Бредова, до складу якої входив Сімферопольський офіцерський полк, була розміщена поляками в таборах як інтернованих. З частиною добровольців Альмендінгер у серпні 1920 повернувся до Криму. В останніх боях проти червоних воював у складі 49-го Брестського піхотного полку.

Евакуювався до Туреччини у листопаді 1920. Восени 1921 деякі частини Російської армії були перевезені до Болгарії, тут Альмендінгер був проведений в свій останній військовий чин — підполковник. У Болгарії в складі Олексіївського піхотного полку продовжував служити до 1923.

Як колишній студент він отримав дозвіл у командування Російської армії відправитися для продовження навчання в Чехословаччину. Але оскільки чеська влада неохоче впускали в країну російських студентів з числа кадрових офіцерів, то він перейшов чехословацький кордон нелегально, після чого благополучно доїхав до Праги. Там російські емігрантські організації допомогли йому легалізувати своє перебування в країні.

У Чехословаччині Альмендінгер закінчив сільськогосподарський інститут, отримавши диплом інженера-агронома. До 1945 жив та працював у Брно.

У 1945 у зв'язку з наступом радянських військ Альмендінгер виїхав на Захід. Видачі радянським органам держбезпеки він уникнув, оскільки був старим емігрантом.

Через кілька років після закінчення війни В. В. Альмендінгер емігрував до США. Влаштувався у Лос-Анджелесі.

Помер підполковник В. В. Альмендінгер 16 листопада 1975. Поховано на місцевому кладовищі Голлівуд.

Мемуари[ред. | ред. код]

  • Симферопольский офицерский полк. Париж, 1962.
  • Орловщина. Лос-Анджелес, 1966.

Джерела[ред. | ред. код]