Амброзіус Бенсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амброзіус Бенсон
нід. Ambrosius Benson

Народження 1500 або 1490[1]
Північна Італія, Італія
Смерть 1550[2][3][…] або січень 1550[1]
  Брюгге
Національність фламандець італійського походження
Країна Нідерланди Нідерланди, герцогство Брабант (?)
Жанр портрет, релігійний та міфологічний твір
Діяльність художник
Напрямок відродження
Твори портрет, релігійний та міфологічний твір
Роботи в колекції Музей Прадо, Музей Тіссен-Борнемісса, Національний музей Швеції, Національна галерея Канади, Музей мистецтва Метрополітен[5], Королівський музей витончених мистецтв, Музей Грунінгеd, Національні галереї Шотландіїd, Museum Catharijneconventd, Aartsbisschoppelijk Museumd, Музей образотворчого мистецтва Більбаоd, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, Художня галерея Нового Південного Уельсу, Музей мистецтв Філадельфії, Національний музей у Варшаві, Національна галерея, Музей історії мистецтв, Музей мистецтв Карнегіd, Художня галерея Південної Австралії, Баварські державні колекції картинd, Художня галерея Єльського університету, Державні художні зібрання Дрездена, Ермітаж, Національна галерея Ірландії, Музей мистецтв Толедо, Художній музей Сент-Луїса, Національний музей старовинного мистецтва, Королівські музеї витончених мистецтв[6], Huis Berghd[7], Музей фюрера, Берлінська картинна галерея, Німецький національний музей, Музей Сюрмондта — Людвіга, Художній музей Базеля, Музей Маєра ван дер Берга, Musée des Beaux-Arts de Bloisd, Museo de la Trinidadd, Музей Вальрафа-Ріхарца, Bisschoppelijk Museum Haarlemd, Художній музей Північної Кароліни, Страсбурзький музей образотворчого мистецтва, Wadsworth Atheneum Museum of Artd, Королівський замок на Вавелі, Compton Verney Art Galleryd, Музей Боуз, Музей Вікторії та Альберта, Ашмолеан музей, Musée des beaux-arts de Lièged, Мистецька галерея Йоркаd, Musea Brugged[1], Curtius Museumd, музей Кастельвеккйо і Museo Arqueológico Provincial de Ourensed

CMNS: Амброзіус Бенсон у Вікісховищі[8]

Амброзіус Бенсон (нід. Ambrosius Benson бл. 1495, Ломбардія — 1550, Фландрія) — південнонідерландський художник першої половини XVII ст., італієць за походженням.

Біографія[ред. | ред. код]

Належить до призабутих художників. Надзвичайно мало відомостей про походження і ранні роки. Умовно рахують, що мав походження з Ломбардії. Невідомі точно ні місяць і рік народження, ні місце народження. Неіталійським є і його прізвище Бенсон, під котрим він увійшов у історію мистецтв. Його ім'я Амброзіус пов'язують із іменем св. Амвросія, популярного у Мілані і у Ломбардії.

Вважають, що був мандрівним майстром. 1515 року відбув із Північної Італії і оселився у багатому, торговому місті Брюгге. Амброзіус Бенсон — так називали митця у Південних Нідерландах. Якщо він 1495 року народження, то у 1515 році йому було або 20, або трохи менше. Працював помічником у майстерні південнонідерландського художника Герарда Давида. Став громадянином міста Брюгге. Був підмайстром, допоки 1519 року не здав іспити і був переведений у майстри.

Створював релігійні і міфологічні композиції. Брався за створення портретів, в котрих не намагався ідеалізувати моделі, особливо чоловічі. Жіночі портрети А. Бенсона належать до найкращих зразків у його творчому доробку. Не підписував більшості власних творів, як то було звичним для середньовічних майстрів. Був обраним головою гільдії св. Луки у 1537—1539 та у 1543—1544 роках. Саме йому доручили декорування міської ратуші. Низка картин Амброзуса Бенсона була приписана не йому, а іспанському майстру, умовне ім'я котрого — Майстер Сеговії.

Був двічі офіційно одруженим. Від першого шлюбу мав двох синів (Віллем Бенсон 1522—1574, Жан Бенсон бл. 1530—1581), котрі теж стануть художниками. Від другого шлюбу мав доньку. Відомо також, що мав статеві зв'язки побічно шлюбів і мав двох позашлюбних дітей.

Помер до 12 січня 1500 року у Фландрії, точне місце смерті невідоме.

Галерея обраних портретів[ред. | ред. код]

Амброзіус Бенсон. «Танок шляхетного товариства на галявині», 1-а половина 16 ст., Університет Юти, США.

Світські композиції[ред. | ред. код]

«Тафель музика» або «Концерт під час бенкета», 1532 р., Лувр, Париж.

Релігійні композиції[ред. | ред. код]

«Мадонна з грушею і двома святими жонами», Катедральний собор, Сеговія.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • M. J. Friedländer: Ambrosius Benson als Bildnismaler. In: Jahrbuch der Preußischen Kunstsammlungen, 31.1910, S. 139—148
  • G. Marlier: Ambrosius Benson et la peinture à Bruges au temps de Charles Quint. Editions du Musée van Maerlant 1957
  • G. Marlier: Ambrosius Benson et le thème des Sibylles. In: Bulletin du Musée National de Varsovie, 4.1963, S. 51-60

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Амброзіус Бенсон