Американська класифікація страхових ризиків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Визначення ризику[ред. | ред. код]

Ризик– подія з негативними, особливо невигідними економічними наслідками, які можуть виникнути в майбутньому в будь-який момент у невідомих масштабах. Ризик є передумовою виникнення страхових відносин, без нього не існує страхування, бо без ризику немає страхового інтересу. Ризик визначає межі страхового захисту.Страховий ризик — це обставина, внаслідок якої застрахована особа або члени її сім'ї можуть втратити тимчасово засоби існування та потребувати матеріального забезпечення або надання соціальних послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.

Щоб встановити, чи є ризик страховим застосовують такі критерії:

  • ризик, що включається в розмір відповідальності страховика, має бути з високим рівнем ймовірності;
  • ризик має виступати як випадковий, тобто небезпека не повинна бути відома ні в просторі, ні за часом, ні за розміром;
  • настання страхового випадку, яке виражається в реалізації ризику, не повинно залежати від волевиявлення страховика або інших зацікавлених осіб;
  • страхова подія не може мати розмірів катастрофічного лиха, тобто охоплювати масу об'єктів у рамках величезної страхової сукупності, спричинюючи масові збитки.

Загально визнаються та найбільш відомі в світовій прктиці американська та європейська класифікація страхових ризиків.

Американська класифікація страхових ризиків[ред. | ред. код]

Американська класифікація розділяє ризики за етапами роботи страхової компанії, протягом якої вона піддається зазначеним ризикам:

  • етап становлення;
  • етап повноцінної активної діяльності;
  • етап ліквідації страхової компанії.

При цьому для оцінки та аналізу ризиків використовується, головним чином, вербальний аналіз, коли застосовується не тільки імовірностні розрахунки до певних ризиків, що мають достатнє статистичне спостереження, а розглядаються і ті ризики, що не мають достатньої статистики. Тобто недостатня якісна оцінка ризиків. За американською класифікацією ризиків страхової діяльності роль джерела виплати за ризиками страхових операцій виконують власні кошти страхової компанії.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Козьменко О. В. Актуарні розрахунки: навчальний посібник/ О. В. Кузьменко. — Суми: Університетська книга, 2011. — 224 с.
  2. Страхова справа: Підручник / За ред. Вовчак О. Д. — К.: Знання, 2009. — 425с
  3. Внукова Н. М. Смоляк В. А. Економічна оцінка ризику діяльності підприємств: проблеми теорії та практики: Монографія. — Х. — ВД «ІНЖЕК», 2006. — 184 с.